Wykonanie
Najlepszy jest na gorąco :)Potrzebujesz:- 115g
masła- 115g
gorzkiej czekolady- 115g
cukru- 4
jajka- 50g
mąki tortowejSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Masło pokrój na kawałki a
czekoladę połam. Umieść
masło i
czekoladę w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu mieszając. Nie dopuść do zawrzenia oraz rozpuść całość tak, aby powstała jednolita masa. Zdejmij rondelek z ognia i przestudź.
Jajka rozbij do miseczki, nie odzielając
białek od
żółtek. Dodaj
cukier i przez ok. 10 minut ubijaj. Przestudzoną masę
czekoladową wlej do
jajek i krótko wymiejszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj
mąkę mieszająć.Nieduże żaroodporne miseczki napełnij masą nieco poniżej brzegów. Wstaw na środkowy poziom piekarnika i piecz przez 15/20 minut. Deser będzie gotowy, gdy podczas potrząsania miseczką poruszać będzie się tylko środek warstwy. Serwować w miseczkach w których był zapiekany i zapiec tuż przed podaniem :)Smaczego!
Ja niestety nie miałam miseczek żaroodpornych więc użyłam formy do babki :)