ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 15 lipca 2013 r.Palma kokosowa w sanskrypcie to kalpa vriksha, co dosłownie tłumaczy się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia".W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna,czyli "drzewo o tysiącu zastosowań".Na wyspie Nicobar orzechy kokosowe używane były jako środek płatniczy :-) Roślina ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Owoc palmy kokosowej zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukru oraz stanowi bogate źródło żelaza, witaminy C, jak i potasu. Kokos ogólnie kojarzy mi się ze słońcem, plażą, błękitną wodą czyli z tym, co kocham i chyba z tego powodu uwielbiam go w różnych potrawach :-) Poza tym przywołuje smaki z dzieciństwa, szczególnie niezapomniane wakacje na Śląsku, gdzie specjalnie dla nas upieczono te właśnie słodziutkie i chrupiące ciasteczka. Głównym składnikiem kokosanek są wiórki kokosowe. Powstają one z białego i mięsistego miąższu palmy kokosowej, który po ugotowaniu jest wysuszony i starty. To połączenie wiórków, masła i cukru daje nam taki wspaniały efekt. Pierwszy raz je upiekłam i jestem bardzo zadowolona. Pachną w całym domu, idealne do filiżanki dobrej kawy. Są bardzo dobrą alternatywą na niespodziewanych gości :-)Inspiracja i przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" - A. Starmach.Kokosanki Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 lipca .Aromatyczne ciastka kokosowe!!! Te małe ciasteczka to coś dla fanów kokosu.Są kruche i chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, idealne do podjadania przy popołudniowej kawie :-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 10 minCzas pieczenia: 15 minŁączny czas: 25 minLiczba porcji: 30 kokosanekRozmiar porcji: 1 kokosankaLiczba kilokalorii w 100 g: 100Węglowodany na 100 g: 50 gBiałko na 100 g: 5 gTłuszcz na 100 g: 5 gSkładniki (na 2 blachy):wiórki kokosowe : 250 gmasło : 60 gcukier : 150 gsok z cytryny : 1 łyżkabiałka : 3mąka ziemniaczana : 1 łyżkaPrzygotowanie:najpierw rozgrzewam piekarnik do temperatury 180oCnastępnie masło wkładam do małego garnka i ogrzewam na małym ogniu, dodaję 100 g cukru i czekam, aż całość się rozpuścido masła z cukrem dodaję wiórki, mieszam
mieszanina będzie dość sypka, studzę ją
białka ubijam na sztywno pod koniec ubijania dodaję stopniowo 50 g cukru, mąką i sok z cytryny1/3 białek mieszam dokładnie z wiórkami, a resztę dodaję już stopniowo i mieszam delikatniena blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam masę małą łyżeczką
trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka w piecu nieco urosnąpo 15 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki gotowe
studzę je na kratce z piekarnika
Smacznego !!!Miłego dnia, trzymajcie się ciepło :-)