ßßß Cookit - przepis na Kokosanki

Kokosanki

nazwa

Wykonanie

Kokosanki
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 15 lipca 2013 r.
Palma kokosowa w sanskrypcie to kalpa vriksha, co dosłownie tłumaczy się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia".
W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna,
czyli "drzewo o tysiącu zastosowań".
Na wyspie Nicobar orzechy kokosowe używane były jako środek płatniczy :-) Roślina ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Owoc palmy kokosowej zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukru oraz stanowi bogate źródło żelaza, witaminy C, jak i potasu. Kokos ogólnie kojarzy mi się ze słońcem, plażą, błękitną wodą czyli z tym, co kocham i chyba z tego powodu uwielbiam go w różnych potrawach :-) Poza tym przywołuje smaki z dzieciństwa, szczególnie niezapomniane wakacje na Śląsku, gdzie specjalnie dla nas upieczono te właśnie słodziutkie i chrupiące ciasteczka. Głównym składnikiem kokosanek są wiórki kokosowe. Powstają one z białego i mięsistego miąższu palmy kokosowej, który po ugotowaniu jest wysuszony i starty. To połączenie wiórków, masła i cukru daje nam taki wspaniały efekt. Pierwszy raz je upiekłam i jestem bardzo zadowolona. Pachną w całym domu, idealne do filiżanki dobrej kawy. Są bardzo dobrą alternatywą na niespodziewanych gości :-)
Inspiracja i przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" - A. Starmach.
Kokosanki Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 lipca .
Aromatyczne ciastka kokosowe!!! Te małe ciasteczka to coś dla fanów kokosu.
Są kruche i chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, idealne do podjadania przy popołudniowej kawie :-)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15 min
Łączny czas: 25 min
Liczba porcji: 30 kokosanek
Rozmiar porcji: 1 kokosanka
Liczba kilokalorii w 100 g: 100
Węglowodany na 100 g: 50 g
Białko na 100 g: 5 g
Tłuszcz na 100 g: 5 g
Składniki (na 2 blachy):
wiórki kokosowe : 250 g
masło : 60 g
cukier : 150 g
sok z cytryny : 1 łyżka
białka : 3
mąka ziemniaczana : 1 łyżka
Przygotowanie:
najpierw rozgrzewam piekarnik do temperatury 180oC
następnie masło wkładam do małego garnka i ogrzewam na małym ogniu, dodaję 100 g cukru i czekam, aż całość się rozpuści
do masła z cukrem dodaję wiórki, mieszam
mieszanina będzie dość sypka, studzę ją
białka ubijam na sztywno pod koniec ubijania dodaję stopniowo 50 g cukru, mąką i sok z cytryny
1/3 białek mieszam dokładnie z wiórkami, a resztę dodaję już stopniowo i mieszam delikatnie
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam masę małą łyżeczką
trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka w piecu nieco urosną
po 15 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki gotowe
studzę je na kratce z piekarnika
Smacznego !!!
Miłego dnia, trzymajcie się ciepło :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/07/kokosanki.html