Wykonanie
Kokosanki
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 15 lipca 2013 r.
Palma kokosowa w sanskrypcie to kalpa vriksha, co dosłownie tłumaczy się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia".W
języku malajskim nazywa się pokok seribu guna,czyli "drzewo o tysiącu zastosowań".Na wyspie Nicobar
orzechy kokosowe używane były jako środek płatniczy :-) Roślina ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej.
Owoc palmy kokosowej zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i
cukru oraz stanowi bogate źródło żelaza, witaminy C, jak i potasu.
Kokos ogólnie kojarzy mi się ze słońcem, plażą, błękitną
wodą czyli z tym, co kocham i chyba z tego powodu uwielbiam go w różnych potrawach :-) Poza tym przywołuje smaki z dzieciństwa, szczególnie niezapomniane wakacje na Śląsku, gdzie specjalnie dla nas upieczono te właśnie słodziutkie i chrupiące
ciasteczka. Głównym składnikiem kokosanek są
wiórki kokosowe. Powstają one z białego i mięsistego miąższu
palmy kokosowej, który po ugotowaniu jest wysuszony i starty. To połączenie wiórków,
masła i
cukru daje nam taki wspaniały efekt. Pierwszy raz je upiekłam i jestem bardzo zadowolona. Pachną w całym domu, idealne do filiżanki dobrej
kawy. Są bardzo dobrą alternatywą na niespodziewanych gości :-)Inspiracja i przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" - A. Starmach.Kokosanki Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 14 lipca .Aromatyczne
ciastka kokosowe!!! Te małe
ciasteczka to coś dla fanów
kokosu.Są kruche i chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, idealne do podjadania przy popołudniowej
kawie :-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 10 minCzas pieczenia: 15 minŁączny czas: 25 minLiczba porcji: 30 kokosanekRozmiar porcji: 1 kokosankaLiczba kilokalorii w 100 g: 100Węglowodany na 100 g: 50 g
Białko na 100 g: 5 gTłuszcz na 100 g: 5 gSkładniki (na 2 blachy):
wiórki kokosowe : 250 g
masło : 60 g
cukier : 150 g
sok z cytryny : 1 łyżka
białka : 3
mąka ziemniaczana : 1 łyżkaPrzygotowanie:najpierw rozgrzewam piekarnik do temperatury 180oCnastępnie
masło wkładam do małego garnka i ogrzewam na małym ogniu, dodaję 100 g
cukru i czekam, aż całość się rozpuścido
masła z
cukrem dodaję wiórki, mieszam
mieszanina będzie dość sypka, studzę ją
białka ubijam na sztywno pod koniec ubijania dodaję stopniowo 50 g
cukru,
mąką i
sok z cytryny1/3
białek mieszam dokładnie z wiórkami, a resztę dodaję już stopniowo i mieszam delikatniena blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam masę małą łyżeczką
trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów, bo
ciasteczka w piecu nieco urosnąpo 15 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki gotowe
studzę je na kratce z piekarnika
Smacznego !!!Miłego dnia, trzymajcie się ciepło :-)