ßßß
Sernik dla wielbicieli kokosa. Jest delikatny, smak kokosowy nie dominuje nad całością. Taka delikatna wersja sernika Raffaello.. Niemniej, jeśli nie należysz do wielbicieli kokosowych smaków ten rodzaj sernika może być dla Ciebie niejadalny ;-). Nam bardzo smakował, z pewnością warty jest powtórki!Składniki na spód ciasteczkowy:90 g kruchych ciastek kokosowych125 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive80 g masła, roztopionegoCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:250 g serka kremowego typu philadelphia110 g drobnego cukru do wypieków300 ml kwaśnej śmietany 18%2 łyżki likieru kokosowego Malibu300 ml mleka kokosowego z puszki40 g wiórków kokosowych1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3 jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Po schłodzeniu na sernik wylać polewę czekoladową (na chłodnym serniku szybciej zastygnie).Składniki na polewę czekoladową:100 g gorzkiej/deserowej czekolady60 g masłaW małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Przepis pochodzi z magazynu "Cheesecakes, baked and chilled".