Wykonanie
Sernik dla wielbicieli
kokosa. Jest delikatny, smak
kokosowy nie dominuje nad całością. Taka delikatna wersja sernika Raffaello.. Niemniej, jeśli nie należysz do wielbicieli
kokosowych smaków ten rodzaj sernika może być dla Ciebie niejadalny ;-). Nam bardzo smakował, z pewnością warty jest powtórki!Składniki na spód
ciasteczkowy:90 g kruchych
ciastek kokosowych125 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive80 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:250 g
serka kremowego typu philadelphia110 g drobnego
cukru do wypieków300 ml kwaśnej
śmietany 18%2 łyżki
likieru kokosowego Malibu300 ml
mleka kokosowego z puszki40 g
wiórków kokosowych1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3
jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Po schłodzeniu na sernik wylać
polewę czekoladową (na chłodnym serniku szybciej zastygnie).Składniki na
polewę czekoladową:100 g gorzkiej/deserowej
czekolady60 g
masłaW małym garnuszku roztopić
masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Przepis pochodzi z magazynu "Cheesecakes, baked and chilled".