ßßß
Składniki:Ciasto:100 g. zimnego masła1 szklanka mąki2 łyżeczki cukru30 g. wiórek kokosowych (opcjonalnie)3 łyżki zimnej wodyKrem:1 puszka mleka kokosowego1 tabliczka białej czekolady (100 g.)1 łyżka masła80 g. wórek kokosowych
Etapy przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Aby ciasto za bardzo nie wyrosło obciążamy je ryżem lub fasolą. Całość pieczemy ok. 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stoni. Ciasto całkiem studzimy.2. Krem: Schłodzoną puszkę mleka kokosowego (powinno się chłodzić w lodówce ok. 24h. – wtedy rozdziela się na gęstą śmietankę, która będzie Nam potrzebna i wodę) otwieramy i delikatnie wyjmujemy łyżką gęsty krem kokosowy. Ubijamy ją kilka minut, aż zacznie przypominać ubitą śmietanę. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie dodajemy do ubitego mleka kokosowego i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko łączymy. Krem można odłożyć na 1-2 h. do lodówki, aby zgęstniał.3. Krem wykładamy na upuieczone i wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy kokosem i chłodzimy w lodówce kilka godzin.


Smacznego !!