Wykonanie
Prosta i mocno kokosowa – tak można w
skrócie ją opisać. Ciasto robi się błyskawicznie.
Tarta składa się z kilku składników, a jej przygotowanie jest naprawdę proste. Zawartość
cukru jest tutaj znikoma (2 łyżeczki), a mimo wszystko w jej smaku można się zakochać.
Składniki:Ciasto:100 g. zimnego
masła1 szklanka
mąki2 łyżeczki
cukru30 g. wiórek
kokosowych (opcjonalnie)3 łyżki zimnej
wodyKrem:1 puszka
mleka kokosowego1 tabliczka
białej czekolady (100 g.)1 łyżka
masła80 g. wórek
kokosowychEtapy przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Aby ciasto za bardzo nie wyrosło obciążamy je
ryżem lub
fasolą. Całość pieczemy ok. 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stoni. Ciasto całkiem studzimy.2. Krem: Schłodzoną puszkę
mleka kokosowego (powinno się chłodzić w lodówce ok. 24h. – wtedy rozdziela się na gęstą
śmietankę, która będzie Nam potrzebna i
wodę) otwieramy i delikatnie wyjmujemy łyżką gęsty krem
kokosowy. Ubijamy ją kilka minut, aż zacznie przypominać ubitą
śmietanę.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie dodajemy do ubitego
mleka kokosowego i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy
wiórki kokosowe i wszystko łączymy. Krem można odłożyć na 1-2 h. do lodówki, aby zgęstniał.3. Krem wykładamy na upuieczone i wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy
kokosem i chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Smacznego !!