ßßß Cookit - przepis na Tarta kokosowa

Tarta kokosowa

nazwa

Wykonanie

Prosta i mocno kokosowa – tak można w skrócie ją opisać. Ciasto robi się błyskawicznie. Tarta składa się z kilku składników, a jej przygotowanie jest naprawdę proste. Zawartość cukru jest tutaj znikoma (2 łyżeczki), a mimo wszystko w jej smaku można się zakochać.
Składniki:
Ciasto:
100 g. zimnego masła
1 szklanka mąki
2 łyżeczki cukru
30 g. wiórek kokosowych (opcjonalnie)
3 łyżki zimnej wody
Krem:
1 puszka mleka kokosowego
1 tabliczka białej czekolady (100 g.)
1 łyżka masła
80 g. wórek kokosowych
Etapy przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Aby ciasto za bardzo nie wyrosło obciążamy je ryżem lub fasolą. Całość pieczemy ok. 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stoni. Ciasto całkiem studzimy.
2. Krem: Schłodzoną puszkę mleka kokosowego (powinno się chłodzić w lodówce ok. 24h. – wtedy rozdziela się na gęstą śmietankę, która będzie Nam potrzebna i wodę) otwieramy i delikatnie wyjmujemy łyżką gęsty krem kokosowy. Ubijamy ją kilka minut, aż zacznie przypominać ubitą śmietanę. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie dodajemy do ubitego mleka kokosowego i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko łączymy. Krem można odłożyć na 1-2 h. do lodówki, aby zgęstniał.
3. Krem wykładamy na upuieczone i wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy kokosem i chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/tarta-kokosowa