Wykonanie

O zdrowotnych właściwościach
kapusty już wcześniej
pisałam tutaj: klik.A lista ta jest bardzo długa i przypisuje się jej dobroczynny wpływ prawie w przypadku każdej choroby. Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść
kapustę. Jest niskokaloryczna. 100 g to zaledwie 40 kcal. Witaminy C ma tyle co
cytryna. Posiada także minimalne ilości arsenu - niezbędnego dla naszego zdrowia. Największe jej skarby to jednak: wapń, magnez i potas, a związki siarki poprawią stan naszych włosów, paznokci i skóry. Ma opinię pospolitej jarzynki. Chyba całkiem niesłusznie. Najczęściej ją dusimy ze
śmietaną lub ląduje w bigosie. Zróbmy z niej czasem także pyszną, zdrową surówkę. Zmieńmy jej niepochlebny wizerunek. Spróbujcie zamiast
soku z cytryny lub
octu winnego zakwasić ją
octem ryżowym, od razu nabierze bardzo szlachetnego, wyrafinowanego smaku.

Składniki na 3-4 porcje:pół główki
kapusty2
marchewki1
cebula1
jabłko-opcjonalnie
sól,
pieprz2 łyżki
octu ryżowego1 łyżeczka
miodu1 łyżka
oliwy lub
olejukoperek,
pietruszka zielonaWykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści i drobno poszatkować. Można to zrobić ręcznie lub przy użycia tarki lub robota.Teraz, gdy
kapusta jest
młoda i dosyć luźna cieniutkie szatkowanie nie jest problemem. Późne, bardzo zwięzłe główki lepiej jednak szatkować przy pomocy robota. Surówka z
kapusty jest najsmaczniejsza bardzo cieniutko poszatkowana.Obrać
cebulę, pokroić w piórka,
marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki (
jabłko również, gdy go używamy ).Wszystko wymieszać z
solą, dobrze ugnieść i pozostawić na okolo 15 minut, aż
kapusta "puści"sok
Ocet ryżowy dokładnie wymieszać z
miodem i
oliwą do powstania gładkiej emulsjiPowstałą miksturę wymieszać z
kapustą. Dodać posiekany
koper i zieloną
pietruszkę. Przed podaniem schłodzić w lodówceŻYCZĘ SMACZNEGO!