Wykonanie
Za oknem minusowe temperatury. Nie chce nam się wychylić nosa za okno. Ciągle tylko zimno i ponuro. Trzeba znaleźć coś co poprawi nam humor, a przy okazji pomoże trochę uciec od przeziębień i grypy... a więc do kuchni moim
drodzy!
Kiszona kapusta:)
Kapusta to doskonałe źródło witamin z grupy B, C, K, E, P i U. Zawiera betakaroten,
sole mineralne, sód, wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo. Dzięki witaminie B12
kapusta poprawia nasze samopoczucie, odświeża umysł, wzmacnia odporność na stres i ma korzystny wpływ na układ nerwowy. Zawarta w niej witamina PP doskonale wspomaga przemianę materii, a także wpływa na poprawę samopoczucia. Spożywanie
kapusty kiszonej przyspiesza wykorzystanie żelaza, korzystnie wpływa na budowę
tkanki kostnej, pobudza komórki, a tym samym odmładza organizm. Reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu. Ponieważ
kapusta kiszona zawiera sporo witaminy C, jest świetnym środkiem wspomagającym pracę układu odpornościowego, zwiększa wydolność
mięśni.I jak tu się oprzeć
kapuście.
Aby trochę przełamać jej smak proponuję wamsurówkę z
kiszonej kapusty.500 g
kiszonej kapusty2
marchewki1
cebula1
jabłko (słodkie będą najlepsze, przełamią kwaśność
kapusty)
sólpieprzłyżeczka
oleju (opcjonalnie)
Kapustę kroimy na krótsze włókna.
Marchewkę i
jabłko ścieramy na tarce.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem mieszany, doprawiamy
solą i
pieprzem i ewentualnie dodajemy odrobinę
oleju (nie
oliwy z oliwek, tak w połączeniu z
kiszoną kapustą wydobywa swój gorzki posmak)Smacznego !