ßßß Cookit - przepis na Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Od kiedy pamiętam surówkę z kiszonej kapusty mama robiła zawsze do ryby, choć nie tylko. Warto często stawiać ją na stole, bo jest doskonała, pasuje do wielu potraw, a przede wszystkim jest bardzo zdrowa - kiszonki mają te dobre bakterie, dzięki którym nasz układ pokarmowy pracuje tak, jak powinien. Są też świetnym źródłem witamin i minerałów, pomogą poprawić odporność organizmu i w ogóle są cudowne! :)
Swoją surówkę wzbogaciłam też o kwasy Omega-3, dodając olej lniany. Kapusta lubi wypić dużo oleju, warto więc wybrać taki, z którego będzie jakiś pożytek dla naszego organizmu. No i cukier. Niektórzy tę surówkę słodzą. Niektórzy słodzą ją dużo. Ja dodaję odrobinę cukru, tak na czubku łyżeczki dosłownie, trochę dla smaku, trochę dla zasady. Dla mnie ona nie potrzebuje cukru. Lepiej "dosłodzić" ją startym na tarce, słodkim jabłkiem ;)
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 250 gramów kiszonej kapusty
- 1 marchewka (jeśli kapusta jest już z marchewką, można ją i tak dodać lub pominąć)
- 1 cebula
- 4 - 5 łyżek oleju (użyłam lnianego)*
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: odrobina cukru (do smaku)
* "normalny" - rzepakowy - będzie również idealny ;)
Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku (można go wypić!) i posiekaj. Niektórzy płuczą kapustę, ja tego nie robię - lubię, gdy surówka jest kwaśna.
2. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, cebulę pokrój w drobną kostkę.
3. Wymieszaj wszystko z 3 łyżkami oleju, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli trzeba dodaj jeszcze trochę oleju. Możesz również doprawić cukrem - ja dodaję go zaledwie 1/4 łyżeczki.
Zapraszam Cię do odwiedzenia funpage'a na Facebook'u:
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2015/05/surowka-z-kiszonej-kapusty.html