ßßß Cookit - przepis na Tosty francuskie

Tosty francuskie

nazwa

Wykonanie

Spontaniczne, poranne francuskie tosty. Nie wiedziałam, jak takie tosty zrobić, ale po przeglądnięciu paru książek i pobuszowaniu w sieci dowiedziałam się: jajka, mleko, sól. Zmieszać wszystko razem, doprawić jak się lubi, usmażyć tosty i jeść z ulubionymi dodatkami. Nic prostszego :) Bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo fajne. Dodatkowo można pobawić się w wykrawanie różnych kształtów. Myślę też, że francuskie tosty można równie dobrze zrobić z ciemnego pieczywa tostowego. Albo z czerstwej chałki. I jeść z dodatkami, jakie się lubi.
Składniki:
kromki białego chleba tostowego (tyle, ile chcemy)
3 jajka
3 łyżki mleka
szczypta soli
masło do smażenia
miód, cynamon, cukier puder, konfitura, słodka śmietanka
Przygotowanie:
Ułóż kromki z chelba tostowego jedna na drugiej, w wieżę. Odkrój brzegi (skórkę). Z każdej kromki możesz powycinać dużymi foremkami do ciasteczek różne kształty albo zostawić kwadraty. W misce rozbełtaj jajka, mleko i sól. Rozgrzej masło na patelni. Każdą kromkę maczaj w mieszance mleczno - jajecznej, po czym wkładaj na rozgrzaną patelnię i smaż każdą stronę do zrumienienia, ok. 2-3 minuty i obracaj na drugą stronę. Po usmażeniu tosty można polać miodem, syropem klonowym albo śmietanką, posypać cukrem pudrem, cynamonem, cukrem waniliowym, jeść z konfiturami - to na słodko. Na pikantnie rewelacyjne z pieczarkami, szpinakiem, serem i różnymi warzywami.
Smacznego :)
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/tosty-francuskie_02.html