ßßß Cookit - przepis na Pudding śliwkowy

Pudding śliwkowy

nazwa

Wykonanie

Delikatna śmietankowo-jajeczna masa zapieczona ze śliwkami na sucharkowym podłożu.
Fajny deser, słodka kolacja , czy poczęstunek ......
Pudding przygotowuje się bardzo szybko i przy zastosowaniu niewielu prostych składników.
Wystudzony wyglada niczym eleganckie ciasto i świetnie nadaje się do pokrojenia.
Składniki:
12-16 kromek sucharków delikatesowych /mogą być kromki czerstwej bagietki lub chałki
/ ok. 650 g dojrzałych śliwek
150g cukru
3 duże jajka
300 ml słodkiej śmietanki
1 łyżeczka esencji waniliowej masło do posmarowania formy
kilka łyżek mleka
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder / do posypania
płatki migdałowe /do dekoracji
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Dno wyłożyć sucharkami.
Warstwę sucharków delikatnie przy pomocy pędzelka posmarować mlekiem.
Umyte, wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki ułożyć na sucharach.
Jajka, śmietankę, cukier, szczypre soli i aromat dobrze wymieszać.
Połową jajeczno-śmietankowej mieszanki zalać zawartość naczynia.
Nałożyć kolejną warstwę sucharów, docisnąć, skropić mlekiem , nałożyć resztę śliwek i zalać pozostałą masą.
Wierzch posypać cynamonem i płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C.
Piec ok. 40 minut.
Upieczony pudding przestudzić , posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/10/pudding-sliwkowy.html