ßßß Cookit - przepis na Bardzo kruche ciasto z budyniem i śliwkami

Bardzo kruche ciasto z budyniem i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Kupiłam w ubiegłym tygodniu śliwki. Ładniusie były i miały być słodkie a ja, matoł, jak zawsze próbuję to tym razem nie zrobiłam tego. W domu okazało się, że kwaśne, diabelstwa, aż gębę wykrzywia. W planach już był inny wypiek i na te kwaśnice nie miałam pomysłu więc usunęłam pestki i wrzuciłam w woreczku do zamrażarki "na zaś".
Długo nie poleżały bo dziś mnie naszło i zagniotłam kruche ciasto a śliweczki do niego bardzo mi pasowały.
składniki:
CIASTO KRUCHE - 200 g mąki pszennej luksusowej
100 g mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek cukru zwykłego
150 g masła albo margaryny
1 średnie jajko
MASA - 2 op. budyniu śmietankowego w proszku (takiego na 1/2 l mleka każdy)
1 łyżeczka esencji waniliowej
5 łyżek cukru
szczypta soli
750 ml mleka
ok. 600 g kwaśnych śliwek
KRUSZONKA - 100 g mąki pszennej luksusowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
100 g cukru zwykłego
100 g masła albo margaryny
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych
sposób przygotowania: CIASTO - mąki przesiałam, zmieszałam z solą i cukrem, dodałam zimne masło i roztarła palcami jak na kruszonkę. Gdy grudki tłuszczu nie były już wyczuwalne dodałam jajko i zagniotłam ciasto. Wylepiłam nim dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy śr. 26 cm i odstawiłam do lodówki.
KRUSZONKA - sypkie składniki zmieszałam w misce, dodałam masło i roztarłam palcami aż tłuszcz połączył się z resztą. Odstawiłam do lodówki.
MASA - w 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszałam proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowałam z dodatkiem cukru, soli i esencji. Energicznie mieszając wlałam do wrzącego mleka zimną zawiesinę i gotowałam jakieś 3 minutki.
Nagrzałam piekarnik do 160 st. C i wstawiłam tortownicę z ciastem wcześniej je nakłuwając widelcem. Piekłam ok. pół godziny aż ładnie się zezłociło. Na podpieczone wyłożyłam bardzo gęsty, gorący budyń. Na budyniu ułożyłam śliwki brzuszkami do dołu (moje były z zamrażarki, ale mogą być świeże byle bez pestek). Wierzch posypałam grubą warstwą kruszonki i wstawiłam formę z powrotem do piekarnika. Piekłam całość jeszcze ok. 45 minut.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/bardzo-kruche-ciacho-z-budyniem-i.html