Wykonanie

Co prawda za oknem szarówka, ale zrobiło się u mnie w życiu tak kolorowo, soczyście i świeżo...Musiał się pojawić właśnie teraz ten smakołyk. Jeśli mam przygotować coś z
ryżu, to od razu na myśl przychodzi mi ten deser. Jest na prawdę obłędny. Uwielbiają go maluchy i dorośli. Przepyszny deser dla każdego łasucha. Do tego bardzo zdrowy i sycący.
Pudding przygotowuje się bardzo szybko - niech Was nie zrazi dość obszerny przepis.Składniki (5 porcji):mrożony
jogurt cytrynowy1 i 1/2 szklanki
mleka 2%1/4 szklanki
śmietany kremówki2 łyżki
syropu z agawy1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 szklanki
jogurtu naturalnegozest i sok z 3
cytryn2 łyżeczki
cukru trzcinowego2 łyżki
serka mascarponeryżowy pudding2 woreczki
ryżuszczypta
soli1
laska waniliiszczypta mielonego
kardamonu2 łyżki
syropu z agawy2 i 1/2 szklanki
mleka 2%ponadto1/2
melona cantaloupe1/4
arbuza1/2
ananasa15
truskaweklistki
mięty do dekoracji
Cytryny myjemy dokładnie. Przelewamy je wrzącą
wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Za pomocą obieraczki (takiej do
ziemniaków) zdejmujemy zest (samą skórkę, bez białego, gorzkiego albedo).
Cytryny kroimy na połówki. Wyciskamy sok .Sok przelewamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy do niego 2 płaskie łyżeczki
cukru trzcinowego. Zagotowujemy całość. Gdy
syrop zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia i studzimy.Do osobnego rondelka wlewamy
mleko,
śmietanę (dzięki niej
lody będą bardziej kremowe) i
syrop z agawy (zdecydowanie zdrowszy odpowiednik
cukru). Dokładamy
skórkę cytrynową i
cukier. Całość zagotowujemy. Gdy tylko
mleko zacznie się gotować skręcamy palnik, garnek przykrywamy pokrywką i tak odstawiamy na 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 2 łyżkach
mleka.
Mąka pochłania wilgoć wiążąc
wodę, dzięki
czemu w mrożonym
jogurcie nie będą się tworzyły kryształki
lodu.Mieszaninę w rondelku (razem z
cytrynową skórką) ponownie zagotowujemy. Palnik skręcamy do minimum i do gorącego płynu powoli wlewamy rozkłóconą
mąkę. Chwilkę całość podgrzewamy, cały czas mieszając energicznie. Następnie już dość gęstą masę przecedzamy przez sitko (
skórkę cytrynową odrzucamy).Do misy miksera przekładamy
serek mascarpone i ucieramy go na puch. Dodajemy krem
cytrynowy,
jogurt naturalny i
syrop cytrynowy. Łączymy składniki. Misę owijamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Następnie dość mocno zmrożony krem wlewamy do maszynki do
lodów*. Ucieramy
lody dopóki nie uzyskamy pożądanej konsystencji. Mrożony
jogurt przekładamy do szklanego pojemnika, owijamy folią i odstawiamy do zamrażarki ponownie na 2 godziny.Gotujemy wstępnie
ryż Basmati.Do rondelka wlewamy tyle
wody, by woreczki były w niej zanurzone. Woreczki wkładamy do wrzątku (
wodę możemy lekko posolić). Gotujemy
ryż około 7 minut. Następnie wyławiamy go i odcedzamy na sicie. Wysypujemy
ryż z woreczków i ponownie wsypujemy do rondelka. Dodajemy
mleko, przekrojoną wzdłuż
laskę wanilii (wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do
ryżu i dokładamy pozostałą laskę),
kardamon i
syrop z agawy. Całość gotujemy na małym ogniu kolejne 7 minut, często mieszając, by
ryż nie przywarł do dna, a
mleko nie wykipiało. Jeszcze dość płynny
pudding zdejmujemy z ognia. Odstawiamy go na około 5 minut, by wchłonął pozostałe
mleko i jeszcze bardziej napęczniał. Wyławiamy pustą
laskę wanilii.Przygotowujemy
owoce.
Truskawki myjemy dokładnie i osuszamy. Usuwamy szypułki.
Owoce przenosimy do kielicha blendera i rozcieramy na gładki mus. Dodajemy 1 łyżeczkę
miodu lub
syropu z agawy.Za pomocą łyżki do
melonów wydrążamy miąższ
owoców tworząc kulki.Składamy deser.Na dno szklanek wylewamy mus
truskawkowy. Na niego wykładamy schłodzony
pudding. Wierzch deseru dekorujemy gałkami
owoców i kuleczkami
jogurtu mrożonego.* Jeśli nie posiadacie maszynki do
lodów, to pomińcie ten etap. Przelejcie dość płynny krem do szklanego pojemniczka, zamknijcie go szczelnie i odstawcie do zamrażarki.
Lody będą bardziej zbite, ale równie smaczne!

