Nie bez powodu nazywają się leniwe – są banalnie proste i szybkie. Podane z sosem truskawkowym i świeżymi owocami to wspaniałe, słodkie śniadanie.Składniki (4 porcje)Kluski250g tłustego białego sera100g mąki pszennej+ odrobina do posypania stolnicySólJajkoSos10 truskawek2 łyżki gęstego jogurtu naturalnegoŁyżka syropu z agawy lub mioduPrzygotowanieZagotuj osoloną wodę w średnim garnku.Wymieszaj ser z mąką, jajkiem i dużą szczyptą soli.Stolnicę lub czysty blat oprósz mąką, przełóż ciasto i ulep z niego małe wałeczki.Pokrój wałeczki z ciasta na mniej więcej centymetrowe kluski.Wrzucaj kluski do wrzątku i gotuj około 4 minut – aż wypłyną na powierzchnię.Truskawki obierz z szypułek, wrzuć do blendera wraz z jogurtem i syropem z agawy. Zmiksuj.Ugotowane kluski podawaj z pysznym sosem i świeżymi truskawkami.Smacznego!Przepis na kluski pochodzi z książki Pyszne 25 A.StarmachZobacz także:Truskawki z mascarponeTruskawkowy bałaganOwoce z kruszonką