ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANA ZUPA CEBULOWA Z KLOPSIKAMI

ZAPIEKANA ZUPA CEBULOWA Z KLOPSIKAMI

nazwa

Wykonanie

Ta zupa chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Rozglądałam się tylko za bulionówkami żaroodpornymi w których mogłabym ją zapiec. Na szczęście miałam moją kartę upominkową do sklepu Duka (tak, bardzo mnie cieszy ta wygrana i będę się nią chwaliła - klik)! Czekały na mnie! Pokochałyśmy się od pierwszego wejrzenia.
Przygotowałam najpyszniejszą, najdelikatniejszą zupę z ziołowymi klopsikami, zapieczoną pod ciastem francuskim. Sami przyznajcie, że wygląda cudnie!
Składniki (5 porcji):
wywar
korzeń pietruszki
3 marchewki
1/2 korzenia selera
2 łodyżki selera
gałązka lubczyku
pęczek pietruszki
kawałek kapusty włoskiej
kawałek pora
1 łyżeczka soli
kilka całych ziaren pieprzu
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
3 litry wody
zupa
15 cebul białych
kilka gałązek kolendry
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
250 ml wina białego
olej
klopsiki
700 g karczku wieprzowego
2 ząbki czosnku
kilka gałązek kolendry
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
zasmażka
1/2 łyżki mąki pszennej
100 ml białego wina
ponadto
2 płaty ciasta francuskiego
2 żółtka
2 łyżki mleka
Gotujemy bulion.
Cebulę opalamy w łupinkach nad palnikiem. Pozostałe warzywa myjemy dokładnie, obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je (prócz kapusty) do garnka z zimną wodą. Dorzucamy ziarenka pieprzu, listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy bulion około godziny. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki, lubczyk, łodyżki selera, sparzoną kapustę włoską i sól. Po 15 minutach rosół przecedzamy przez sito - musi być klarowny i jednolity.
Przygotowujemy zupę.
Kminek, tymianek, sól i pieprz rozcieramy w moździerzu. Cebule obieramy, kroimy na połówki, a następnie w piórka. Na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i dusimy ją (można to zrobić w dwóch partiach). Po około 10 minutach dodajemy roztarte przyprawy i posiekaną natkę kolendry. Następnie wsypujemy łyżkę mąki pszennej. Cebulę z przyprawami podsmażamy, dodajemy 250 ml białego wina wytrawnego. Gdy wino odparuje o połowę cebulę przenosimy do wywaru. Mieszamy. Zupę gotujemy 20 minut.
Smażymy klopsiki.
Mięso myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, osuszamy je i mielimy - sito o drobnych oczkach.
Do mięsa dodajemy przyprawy, posiekaną drobno kolendrę oraz ząbki czosnku. Następnie wyrabiamy mięso mielone z przyprawami. Wyrobioną masę dzielimy na małe pulpety, które formujemy ręcznie. Przygotowane klopsiki smażymy na złoty kolor.
Przygotowujemy zasmażkę.
Na olej, który pozostał na patelni po pulpecikach wsypujemy mąkę oraz wlewamy wino. Mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli, mielonym białym pieprzem oraz cukrem. Gotujemy w celu odparowania wina. Następnie mąkę z winem dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Na samym końcu dodajemy niewielką ilość posiekanego czosnku. Chwilę gotujemy.
Zapiekamy zupę.
Do bulionówek rozlewamy zupę cebulową. Do zupy wrzucamy kilka wysmażonych pulpecików.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy z niego kółka o średnicy nieco większej od średnicy naczynek do zapiekania. Każdy placek smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem i nakładamy na wierzch filiżanek z zupą. Po wierzchu ponownie smarujemy ciasto jajkiem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160*C przez około 15 minut lub do momentu, gdy ciasto przybierze złotawą barwę.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/02/zapiekana-zupa-cebulowa-z-klopsikami.html