ßßß Cookit - przepis na BUŁKI PALUCHY

BUŁKI PALUCHY

nazwa

Wykonanie

Składniki (7 bułek):
rozczyn drożdżowy
4 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
50 g masła
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
ponadto:
1 żółtko
4 łyżki mleka
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego olej, wodę oraz mleko i podgrzewamy chwilę.
Do miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Dodajemy jajko, sól, wlewamy rozczyn drożdżowy oraz mleko z olejem, masłem i wodą. Dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy, przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie przekładamy je na blat i chwilę wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na 7 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Placki zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, robiąc mniej więcej 5 cm przerwy między bułkami.
Bułki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Gdy urosną, smarujemy wierzch żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Możemy je oprószyć dodatkowo ziarnami (sezamem, makiem).
Wstawiamy paluchy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do chwili, aż ładnie się zarumienią z wierzchu.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/03/buki-paluchy.html