Wykonanie
Składniki (7
bułek):rozczyn
drożdżowy4 szklanki
mąki3/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody50 g
masła3 łyżki
oleju1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1
jajkoponadto:1
żółtko4 łyżki
mlekaPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy.
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego
olej,
wodę oraz
mleko i podgrzewamy chwilę.Do miski wsypujemy przesianą przez sito
mąkę. Dodajemy
jajko,
sól, wlewamy rozczyn
drożdżowy oraz
mleko z
olejem,
masłem i
wodą. Dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy, przekładamy je do miski wysmarowanej
oliwą, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie przekładamy je na blat i chwilę wyrabiamy.Ciasto dzielimy na 7 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Placki zwijamy wzdłuż dłuższego
boku. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, robiąc mniej więcej 5 cm przerwy
między bułkami.
Bułki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.Gdy urosną, smarujemy wierzch
żółtkiem zmieszanym z
mlekiem. Możemy je oprószyć dodatkowo ziarnami (
sezamem,
makiem).Wstawiamy paluchy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do chwili, aż ładnie się zarumienią z wierzchu.