Wykonanie
PDF
Czasem człowiek ma ochotę zjeść ciepłą bułeczkę ze świeżym
masłem, ale nie zawsze uda się trafić na nie w sklepie albo donieść je takie do domu. Dlatego ja w takim momencie robię je sama.Składniki:4 szklanki
mąki50 gr
drożdżyszklanka
wody (w wersji słodkiej
mleko)3
jajka3-4 łyżki
oleju (na słodkie 1/4 kostki
masła)
sólcukiermak/sezam/kruszonka (wersja słodka)Przygotowanie (wersja na słono):1. Zarabiamy
drożdże - kruszymy je, dodajemy łyżkę
cukru, łyżkę
maki i 4 łyżki
wody. Doprowadzamy je do jednolitej konsystencji i odstawiamy w ciepłe miejsce.2.
Mąkę przesiewamy do dużej miski lub na stolnicę.3.
Żółtka oddzielamy od
białek i ucieramy z łyżką
cukru i dużą szczyptą
soli.4. Do
mąki dodajemy wyrośnięte
drożdże i
żółtka, dodajemy ok. szklanki ciepłej
wody i wyrabiamy twarde ciasto. Na koniec dodajemy
olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.5. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na małe porcje i formujemy kulki. Układamy na blasze posypanej
mąką, smarujemy rozbełtanym
białkiem i posypujemy
makiem lub
sezamem, albo zostawiamy takie.7. Pieczemy ok 20 - 30 minut w rozgrzanym piekarniku, aż uzyskają brązowy kolor a ciasto w środku będzie suche.Wersja na słodko:1. Do ucierania
żółtek dodajemy 4 - 5 łyżek
cukru i małą szczyptę
soli. Można dodać też
cukier waniliowy.2. Zamiast
wody do wyrabiania ciasta dodajemy podgrzane
mleko. Na koniec dodajemy
masło zamiast
oleju.3. Do wyrabianego ciasta możemy dodać
rodzynki.4. Przed pieczeniem możemy posypać kruszonką: łyżkę
masła mieszamy z łyżką
cukru i dwiema łyżkami
mąki i wyrabiamy ciasto, które następnie rozdzielamy na malutkie kawałeczki i nimi posypujemy gotowe
bułki.5. Wypiekamy tak samo jak te w wersji na słono.Smacznego!!!PDF