Wykonanie
            
Czasem, gdy mi się nudzi, zarabiam sobie 
ciasto drożdżowe i zaplatam je, przeplatam, sklejam i formuję. Oprószam je następnie ziarnami (
sezamem czarnym, 
białym, 
czarnuszką, 
kminkiem, 
makiem), wkładam do piekarnika i obserwuję jak cudownie rośnie, rumieni się i zmienia. Bardzo nie lubię się powtarzać, dlatego moje wypieki nigdy nie są takie same. Dziś przedstawiam przepis na puszyste w środku i przypieczone z wierzchu świderki. Stanowią idealną bazę do hot-dogów, czy zapiekanek z 
pieczarkami. Dzieciaki lubią je takie suche, bez żadnego dodatku, a ja smaruję je 
masłem i zjadam popijając 
kakao.Składniki (8 
bułek):25 g 
drożdży świeżych3/4 szklanki 
mleka1/4 szklanki 
wody1 łyżeczka 
cukru50 g 
masła3 łyżki 
oleju4 szklanki 
mąki pszennej1 łyżeczka 
soli1 
jajkoponadto:1 
żółtko4 łyżki 
mlekasezam do oprószeniaPrzygotowujemy rozczyn 
drożdżowy.
Mleko i 
wodę podgrzewamy razem z 
cukrem. Do letniej mieszanki dodajemy rozkruszone 
drożdże, mieszamy i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 5-10 minut.Zarabiamy ciasto.
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego 
olej.Do miski wsypujemy przesianą przez sito 
mąkę. Dodajemy 
jajko, 
sól, wlewamy rozczyn 
drożdżowy oraz 
masło z olejem. Dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy, przekładamy je do miski wysmarowanej 
oliwą, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie przekładamy je na blat i chwilę wyrabiamy.Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta i dzielimy wzdłuż dłuższego 
boku na 2 części. Ruloniki przeplatamy, tworząc świderki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, robiąc mniej więcej 5 cm przerwy 
między bułkami.
Bułki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.Gdy urosną, smarujemy wierzch 
żółtkiem zmieszanym z 
mlekiem. Możemy je oprószyć dodatkowo ziarnami (
sezamem, 
makiem).Wstawiamy świderki do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do chwili, aż ładnie się zarumienią z wierzchu.
