Wykonanie
Składniki
Mleko - 1 szklanka
Woda - 0,5 szklanki
Masło - 50 g
Mąka pszenna - 4,5 szklanki - około 560 g
Drożdże - 20 g
Cukier - 2 łyżeczki
Sól - 1 łyżeczka
Jajko - 1Do posmarowania:
Żółtko - 1
Mleko - 1 łyżka
Sezam - 2 łyżkiSposób przygotowaniaDo rondelka wlewamy
mleko, dodajemy
drożdże i
cukier - podgrzewając mieszamy na gładką masę, ale nie dopuszczamy do wrzenia, gdy
drożdże i
cukier połączą się dodajemy
masło. Do suchej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól,
jajko, podgrzane
drożdże z
masłem, i pół szklanki przegotowanej letniej
wody.
Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Jeśli ciasto będzie kleiło się do ręki podsypujemy
mąką, aż będzie odchodziło od miski. Elastyczne ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy ok 6-8 minut.Gotowe ciasto dzielimy na 8 - 10 części i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Na zdjęciu pokazane jest tylko 6 bułeczek gdyż są one pieczone do mega hamburgerów).
Dajemy bułeczkom ok 20 - 30 minut do wyrośnięcia.Przed pieczeniem smarujemy
żółtkiem rozmąconym z
mlekiem i posypujemy
sezamem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 °C,
bułki pieczemy ok 15 minut.
I Gotowe! :)
Sprawdź przepis na Mega Hamburgery z użyciem tych bułeczek :)