Wykonanie
            Domowe 
bułki z 
mąką pełnoziarnistą, nie tylko na śniadanie.

Składniki:200 ml ciepłej 
wody (niepełna szklanka)3 łyżki 
mleka20 gram świeżych 
drożdży1 łyżeczka 
cukru3 szklanki 
mąki pszennej (lub graham)1 szklanka 
mąki żytniej3 łyżki 
oleju2 
jajka1 łyżka 
soliewentualnie odrobina 
masła lub 
oleju na wierzch
 Drożdże
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem 
mleka i 
cukru. Odstawiamy je na chwilę a w tym czasie odmierzamy resztę składników do dużej miski. 
Bułki można zrobić w całości z 
mąki pszennej. Ja dodałam do 2 szklanek 
mąki pszennej typu 650 jeszcze 1 szklankę 
mąki żytniej i 1 szklankę 
mąki pszennej typu graham. Wyrobione ciasto jest dość papkowate więc bułeczki formujemy mokrymi dłońmi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Z tej ilości ciasta wychodzi 9 
bułek więc układamy 3 
rzędy po 3 
bułki. Odstawiamy pod przykryciem aż podrosną, jakieś 30 minut do godziny.Podrośnięte bułeczki nacinamy i ewentualnie smarujemy z wierzchu 
olejem lub roztopionym 
masłem.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy 
bułki na 10 minut a później zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i czekamy kolejne 10 minut.
