ßßß
 
            
         Nie przerażajcie się czasem wykonania. W sumie tylko czas oczekiwania jest długi, ale w tym czasie można napić się kawy, pójść pod prysznic, posprzątać mieszkanieKażdy może znaleźć zajęcie dla siebie. Za pierwszym razem bułki posmarowałam jakiem z mlekiem i po upieczeniu bardzo się błyszczały – mnie to nie bardzo odpowiadało. Następne bułki smarowałam samym mlekiem i po upieczeniu były rumiane i matowe – dla mnie super! Najważniejsze jest to, że długo zachowują świeżość!Składniki na 10 bułek:3 szklanki mąki pszennej¾ szklanki letniej wody1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych1½ łyżeczki cukru1 łyżeczka soli1 jajko2 łyżki roztopionego masła lub olejumała garstka maku
Nie przerażajcie się czasem wykonania. W sumie tylko czas oczekiwania jest długi, ale w tym czasie można napić się kawy, pójść pod prysznic, posprzątać mieszkanieKażdy może znaleźć zajęcie dla siebie. Za pierwszym razem bułki posmarowałam jakiem z mlekiem i po upieczeniu bardzo się błyszczały – mnie to nie bardzo odpowiadało. Następne bułki smarowałam samym mlekiem i po upieczeniu były rumiane i matowe – dla mnie super! Najważniejsze jest to, że długo zachowują świeżość!Składniki na 10 bułek:3 szklanki mąki pszennej¾ szklanki letniej wody1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych1½ łyżeczki cukru1 łyżeczka soli1 jajko2 łyżki roztopionego masła lub olejumała garstka maku Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia i od dłoni. Dodać tłuszcz i wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się matowe. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie wyrabianie jest ważne). Następnie zostawić aby odpoczęło przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć lekko i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.SMACZNEGO !!!
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia i od dłoni. Dodać tłuszcz i wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się matowe. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie wyrabianie jest ważne). Następnie zostawić aby odpoczęło przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć lekko i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.SMACZNEGO !!!
 Tak wyglądają bułki posmarowane mlekiem i jajkiem- błyszczące.
Tak wyglądają bułki posmarowane mlekiem i jajkiem- błyszczące.