ßßß Cookit - przepis na Kajzerki

Kajzerki

nazwa

Wykonanie

Nie przerażajcie się czasem wykonania. W sumie tylko czas oczekiwania jest długi, ale w tym czasie można napić się kawy, pójść pod prysznic, posprzątać mieszkanie
Każdy może znaleźć zajęcie dla siebie. Za pierwszym razem bułki posmarowałam jakiem z mlekiem i po upieczeniu bardzo się błyszczały – mnie to nie bardzo odpowiadało. Następne bułki smarowałam samym mlekiem i po upieczeniu były rumiane i matowe – dla mnie super! Najważniejsze jest to, że długo zachowują świeżość!
Składniki na 10 bułek:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
1½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła lub oleju
mała garstka maku
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia i od dłoni. Dodać tłuszcz i wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się matowe. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie wyrabianie jest ważne). Następnie zostawić aby odpoczęło przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć lekko i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
SMACZNEGO !!!
Tak wyglądają bułki posmarowane mlekiem i jajkiem- błyszczące.
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=217