ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: bułeczki śląskie

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: bułeczki śląskie

nazwa

Wykonanie

Po tym jak ostatnio bolała mnie szczęka po "mieleniu" bułki ze sklepu, powiedziałam, że koniec- już bułek nie kupię. Jak w ogóle można nazywać bułką coś, czemu bliżej do podeszwy od buta- nie wiem. Ale wiem, że domowe bułeczki są gęste, mięciutkie (zaraz po upieczeniu chrupiące), na drugi dzień są jak świeże i wystarczy jedna, żeby się najeść. Z ciekawości spróbuję innych przepisów, ale lepszego nie trzeba. A z bułkami wcale nie ma tyle roboty, jak się wydaje. Muszą tylko długo wyrastać, ale praktycznie robią się same. Przepis zaczerpnęłam od Margarytki (tutaj).
*na 10 dość dużych bułek:
Składniki:
550 g mąki + do podsypania
1 roztrzepane jajko
150 ml letniego mleka
100 ml wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 małe łyżeczki soli
30 g miękkiego masła
Drożdże wymieszać z cukrem i dwiema łyżkami letniego mleka. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i połączyć z zaczynem. Dodać miękkie (nie stopione) masło, jajko i resztę składników. Wyrabiać. Wyrabiałam najpierw mikserem, a jak składniki się połączyły to ręcznie aż ciasto było gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny. Po tym czasie uformować bułeczki, oprószyć mąką i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Przed pieczeniem można naciąć nożem. Piec w 200*C około kwadransa.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/bueczki-slaskie.html