Wykonanie
Składniki:2 i 1/2 szklanki
mąki2
jajkaszczypta
solitrochę
oliwycukier wedle uznaniarozczyn
drożdżowyPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Przesiewamy
mąkę do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn
drożdżowy. Zarabiamy ciasto na gładką i jednolitą masę. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę i trochę spłaszczamy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na ciasto dajemy marmoladę/powidła i robimy sakiewki.Tworzymy swoją własną konstrukcję do gotowania na parze*. Surowe kluski układamy na gazie, przykrywamy pokrywką (najlepiej metalową miską) i gotujemy tak około 10 minut.Gotowe kluski polewamy rozpuszczonym
masełkiem i oprószamy
cukrem.
* Duży garnek napełniamy
wodą do 3/4 wysokości. Układamy na nim złożoną gazę metrową (dostępna w każdej aptece) i obwiązujemy ją gumką. Gaza nie może być zamoczona w wodzie, ale nie powinna być też zbyt naprężona. Najlepiej gazę przymocować za pomocą grubej gumki, takiej hmm...od majtek, jak to
mówi moja mama :-)