ßßß Cookit - przepis na KLUSKI NA PARZE

KLUSKI NA PARZE

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
trochę oliwy
cukier wedle uznania
rozczyn drożdżowy
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn drożdżowy. Zarabiamy ciasto na gładką i jednolitą masę. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę i trochę spłaszczamy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na ciasto dajemy marmoladę/powidła i robimy sakiewki.
Tworzymy swoją własną konstrukcję do gotowania na parze*. Surowe kluski układamy na gazie, przykrywamy pokrywką (najlepiej metalową miską) i gotujemy tak około 10 minut.
Gotowe kluski polewamy rozpuszczonym masełkiem i oprószamy cukrem.
* Duży garnek napełniamy wodą do 3/4 wysokości. Układamy na nim złożoną gazę metrową (dostępna w każdej aptece) i obwiązujemy ją gumką. Gaza nie może być zamoczona w wodzie, ale nie powinna być też zbyt naprężona. Najlepiej gazę przymocować za pomocą grubej gumki, takiej hmm...od majtek, jak to mówi moja mama :-)
Źródło:http://www.limonkowy.com/2012/09/a-na-obiadek.html