Wykonanie
DrożdżakiSkładniki1,5 szkl
mąkiszczypta
soli1 łyżka
oliwy2
jajkarozczyn1,5 szkl
mleka1 łyżka
cukru2 łyżki
mąki pszennej0,5 kostki
drożdżySposób przygotowaniaKrok 1Lekko podgrzewamy
mleko. Dodajemy łyżkę
cukru i 2
mąki. Wkruszamy pół małej kostki
drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Krok 2Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce, aby ciasto trochę podrosło. Będzie w sam raz jak będzie już czuć pod łyżką i widać pęcherzyki powietrza.Krok 3Smażymy placuszki na odrobinie tłuszczu. Szybko się smażą, więc nie odchodźcie za daleko ;)Krok 4Można podawać z
cukrem pudrem lub w mojej ulubionej wersji z
konfiturą wiśniową własnej roboty.