Wykonanie
W upalne dni szukamy przepisów na sprawdzone desery na zimno. Dziś podrzucam więc Wam pomysł na zdrowe ciasto bez pieczenia. Bazą będzie
kasza jaglana i
płatki ryżowe, smaku nadadzą sezonowe
owoce-
śliwki i
nektarynki. Zieloną kopułę uzyskamy dodając listki
stewii, ale jeśli ktoś z jakiś względów nie chce jej używać, może przygotować kopułę białą zastępując listki
stewii ksylitolem bądź zwykłym
cukrem. Świeża
stewia nadaje ciastu nie tylko zielony kolor, ale i charakterystyczny smak. Środek deseru uraczy nas różową barwą uzyskaną dzięki
śliwkom i lekko
pomarańczową od
nektarynek. Polecam :) .Składniki:Zewnętrzna kopuła:· 350 g
kaszy jaglanej· 1 l
mleka owsianego· listki
stewii - z całej doniczki - uzyskamy zielony kolor
kaszy, ale jeśli wolicie możecie użyć
ksylitolu lub zwykłego
cukru do smaku-
kasza zachowa jasny kolor· 2 łyżki
żelatyny + 1/4 szklanki gorącej
wody· skórka i
sok z cytrynyWarstwa
ryżowo-nektarynkowa· ok 400 g
nektarynek (musimy po zblendowaniu uzyskać 1,5 szklanki musu)· 1,5 szklanki
płatków ryżowych błyskawicznych· 2 łyżki
ksylitoluWarstwa
ryżowo-śliwkowa:· 400 g
śliwek (musimy po zblendowaniu uzyskać 1,5 szklanki musu)· 1,5 szklanki
płatków ryżowych błyskawicznych· 3-4 łyżki
ksylitolu - w zależności jak kwaśne mamy
śliwkiMleko zagotowujemy. Dodajemy
kaszę przelaną uprzednio na sicie zimną
wodą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Kaszę blendujemy na gładką masę z listkami stewii/
cukrem, dodając pod koniec rozpuszczoną
żelatynę, skórkę i
sok z cytryny. Masę na chwilę odstawiamy. Lekko tężejącą wylepiamy dno i boki niedużej okrągłej miski wyłożonej folią spożywczą.Warstwa
ryżowo- nektarynkowa-
Nektarynki blendujemy i odmierzamy 1,5 szklanki musu. Przelewamy do garnka. Słodzimy do smaku
ksylitolem i dodajemy
płatki ryżowe. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając ok. 2 minuty. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięciaWarstwa
ryżowo- śliwkowa -
Śliwki blendujemy i odmierzamy 1,5 szklanki musu. Przelewamy do garnka. Słodzimy do smaku
ksylitolem i dodajemy
płatki ryżowe. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając ok. 2 minuty. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięciaPowstałą
kaszową miseczkę wypełniamy przygotowanymi warstwami
ryżowo-owocowymi tak, by utworzyć warstwy-
śliwkową-
nektarynkową-
śliwkową -
nektarynkową. Deser zamykamy warstwą
kaszy i ponownie wstawiamy do lodówki, aby całkowicie się schłodził. Następnie delikatnie obracamy miskę i wyjmujemy jaglano-
ryżową kopułę na talerz lub paterę. Delikatnie ściągamy folię spożywczą. Podajemy schłodzone. Smacznego!