ßßß Cookit - przepis na Śliwka z Zielonego Wzgórza - szybkie wakacyjne ciasto bez pieczenia

Śliwka z Zielonego Wzgórza - szybkie wakacyjne ciasto bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

W upalne dni szukamy przepisów na sprawdzone desery na zimno. Dziś podrzucam więc Wam pomysł na zdrowe ciasto bez pieczenia. Bazą będzie kasza jaglana i płatki ryżowe, smaku nadadzą sezonowe owoce- śliwki i nektarynki. Zieloną kopułę uzyskamy dodając listki stewii, ale jeśli ktoś z jakiś względów nie chce jej używać, może przygotować kopułę białą zastępując listki stewii ksylitolem bądź zwykłym cukrem. Świeża stewia nadaje ciastu nie tylko zielony kolor, ale i charakterystyczny smak. Środek deseru uraczy nas różową barwą uzyskaną dzięki śliwkom i lekko pomarańczową od nektarynek. Polecam :) .
Składniki:
Zewnętrzna kopuła:
· 350 g kaszy jaglanej
· 1 l mleka owsianego
· listki stewii - z całej doniczki - uzyskamy zielony kolor kaszy, ale jeśli wolicie możecie użyć ksylitolu lub zwykłego cukru do smaku- kasza zachowa jasny kolor
· 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
· skórka i sok z cytryny
Warstwa ryżowo-nektarynkowa
· ok 400 g nektarynek (musimy po zblendowaniu uzyskać 1,5 szklanki musu)
· 1,5 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
· 2 łyżki ksylitolu
Warstwa ryżowo-śliwkowa:
· 400 g śliwek (musimy po zblendowaniu uzyskać 1,5 szklanki musu)
· 1,5 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
· 3-4 łyżki ksylitolu - w zależności jak kwaśne mamy śliwki
Mleko zagotowujemy. Dodajemy kaszę przelaną uprzednio na sicie zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Kaszę blendujemy na gładką masę z listkami stewii/ cukrem, dodając pod koniec rozpuszczoną żelatynę, skórkę i sok z cytryny. Masę na chwilę odstawiamy. Lekko tężejącą wylepiamy dno i boki niedużej okrągłej miski wyłożonej folią spożywczą.
Warstwa ryżowo- nektarynkowa- Nektarynki blendujemy i odmierzamy 1,5 szklanki musu. Przelewamy do garnka. Słodzimy do smaku ksylitolem i dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając ok. 2 minuty. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia
Warstwa ryżowo- śliwkowa - Śliwki blendujemy i odmierzamy 1,5 szklanki musu. Przelewamy do garnka. Słodzimy do smaku ksylitolem i dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając ok. 2 minuty. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia
Powstałą kaszową miseczkę wypełniamy przygotowanymi warstwami ryżowo-owocowymi tak, by utworzyć warstwy- śliwkową- nektarynkową- śliwkową - nektarynkową. Deser zamykamy warstwą kaszy i ponownie wstawiamy do lodówki, aby całkowicie się schłodził. Następnie delikatnie obracamy miskę i wyjmujemy jaglano- ryżową kopułę na talerz lub paterę. Delikatnie ściągamy folię spożywczą. Podajemy schłodzone. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/08/sliwka-na-zielonym-wzgorzu-szybkie.html