Wykonanie
Był kompot z
rabarbaru i
jabłek, pojawił się też z
wiśni . Dzisiaj bardzo prosty przepis na kompot ze
śliwek :)
Śliwki są cennym źródłem witaminy A, C, E, B6, K, polifenoli (
między innymi kwasu chlorogenowego), potasu, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika posiadają właściwości przeczyszczające przez co są polecane przy zaparciach, przeciw nadkwasocie oraz regulują pracę jelit. Jednocześnie regulują poziom
cukru we
krwi i obniżają cholesterol.
Śliwki mają również silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu.
Składniki:0,5 kg
śliwek3 łyżki
ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru)1,5 litra
wodyPrzygotowanie:
Śliwki obrać, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki.Wrzucić do gotującej
wody, gotować 15 min.Pod koniec gotowania osłodzić.