ßßß Cookit - przepis na Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami

Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami

nazwa

Wykonanie

Niebiański mus otulający zmysły w chłodne, jesienne poranki...
Śliwki to dla mnie kwintesencja jesieni. Podduszone w rondelku z odrobiną cukru trzcinowego i szczyptą cynamonu idealnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, dodatek do deserów, owsianek, jaglanek czy naleśników.
Śliwki zawierają sporo witamin z grupy B, dzięki czemu uważane są za owoce korzystnie wpływające na układ nerwowy i dobre samopoczucie. Poza tym dostarczają nieco witaminy A odpowiedzialnej za dobry wzrok oraz witaminy E, która jest cennym przeciwutleniaczem. Polifenole zawarte w śliwkach wzmagają ich działanie antyoksydacyjne. Dzięki dużej zawartości błonnika śliwki działają na układ pokarmowy jak miotełka, doskonale regulują trawienie.
A Wy jak wykorzystujecie te owoce? Tym razem polecam Wam lekko je "skarmelizować" i dodać do jaglanki. Będzie to bardzo zdrowe śniadanie, które rozgrzeje w chłodny poranek i doda energii na cały dzień! Przygotujecie je w kilka minut. Według mnie taka jaglanka jest po prostu boska! :)
Składniki (dla dwóch osób):
2 szklanki mleka (ja użyłam ryżowego),
12-14 łyżek płatków jaglanych,
8 śliwek,
szczypta cynamonu,
4 łyżki wody,
1-2 łyżki cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, kroimy na połówki lub ćwiartki. Dusimy przez 6-7 minut w rondelku lub na patelni ze szczyptą cynamonu, łyżką cukru trzcinowego i 4 łyżkami wody.
Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy płatki jaglane. Gotujemy na średnim ogniu 3-4 minuty, mieszając.
Ugotowaną jaglankę przekładamy do miseczek i wykładamy na nią śliwki.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/09/jaglanka-z-karmelizowanymi-sliwkami.html