Wykonanie
Niebiański mus otulający zmysły w chłodne, jesienne poranki...
Śliwki to dla mnie kwintesencja jesieni. Podduszone w rondelku z odrobiną
cukru trzcinowego i szczyptą
cynamonu idealnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, dodatek do deserów, owsianek, jaglanek czy naleśników.
Śliwki zawierają sporo witamin z grupy B, dzięki
czemu uważane są za
owoce korzystnie wpływające na układ nerwowy i dobre samopoczucie. Poza tym dostarczają nieco witaminy A odpowiedzialnej za dobry wzrok oraz witaminy E, która jest cennym przeciwutleniaczem. Polifenole zawarte w śliwkach wzmagają ich działanie antyoksydacyjne. Dzięki dużej zawartości błonnika
śliwki działają na układ pokarmowy jak miotełka, doskonale regulują trawienie.A Wy jak wykorzystujecie te owoce? Tym razem polecam Wam lekko je "skarmelizować" i dodać do jaglanki. Będzie to bardzo zdrowe śniadanie, które rozgrzeje w chłodny poranek i
doda energii na cały dzień! Przygotujecie je w kilka minut. Według mnie taka jaglanka jest po prostu boska! :)Składniki (dla dwóch osób):2 szklanki
mleka (ja użyłam
ryżowego),12-14 łyżek
płatków jaglanych,8
śliwek,szczypta
cynamonu,4 łyżki
wody,1-2 łyżki
cukru trzcinowego.Przygotowanie:
Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, kroimy na połówki lub ćwiartki. Dusimy przez 6-7 minut w rondelku lub na patelni ze szczyptą
cynamonu, łyżką
cukru trzcinowego i 4 łyżkami
wody.Do małego garnka wlewamy
mleko, dodajemy
płatki jaglane. Gotujemy na średnim ogniu 3-4 minuty, mieszając.Ugotowaną jaglankę przekładamy do miseczek i wykładamy na nią
śliwki.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))