Wykonanie
Jesień zawitała do Nas na dobre. Dni są coraz chłodniejsze i krótsze, dlatego rano warto zadbać o zdrowe i pożywne śniadanie.
Kasza jaglana to podobno królowa
kasz. Jest lekkostrawna, nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Warto polecić ją osobom chorującym na celiakię, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. Do mojej
kaszy dodałam także
banana i
cynamon.
Banany są bogate w witaminy i składniki mineralne, które są dla organizmu naturalnym źródłem energii, zaś
cynamon posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Zatem zachęcam Was do przygotowania tej smacznej bomby energetyczno- witaminowej, być może nie jednego z Was uchroni przed jesiennym przeziębieniem.Składniki, 2 porcje:
Kasza:100 g
kaszy jaglanej2 szklanki
mleka 1,5 %2 dojrzałe
bananyŚliwki:6
śliwek2 łyżki
cukru trzcinowego2-3 łyżki
wody (najlepiej letniej)1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuWykonanie:
Śliwki:
Śliwki umyć pod bieżącą
wodą. Wydrążyć pestki, pokroić w grube plastry. Na suchą patelnię wsypać
cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Gdy
cukier zbrązowieje, delikatnie wlać
wodę, ciągle mieszając.* Zimna
woda może spowodować, iż na patelni powstanie twardy karmel, dlatego radzę dodać
wody cieplejszej, letniej.Kiedy powstanie płynna, ale nieco gęstsza, złocista masa, wrzucić
śliwki oraz korę
cynamonu i podsmażyć całość do chwili, aż
śliwki puszczą sok i pięknie się zezłocą ( 2-3 minuty na średnim ogniu).
Kasza:
Kaszę wypłukać trzykrotnie pod letnią
wodą ( w ten sposób utraci swoją naturalną goryczkę). W rondlu zagotować
mleko, a następnie dodać do niego
kaszę. Zmniejszyć ogień i gotować (nie mieszać) przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć
kasze z ognia i zamieszać.
Banany rozgnieść widelcem na papkę, a następnie dodać do
kaszy. Całość dokładnie wymieszać.Do małej miseczki przełożyć
kaszę, a na górę wyłożyć karmelizowane
śliwki.Najlepiej smakuje podane na ciepło.