ßßß Cookit - przepis na PŁATKI RYŻOWE:

PŁATKI RYŻOWE:

nazwa

Wykonanie

Na niebie znowu pojawiło się słońce. Uf, czyli wakacje nadal trwają, a lato wcale nie zniknęło bez pożegnania. A w koszyczku na stole w jadalni znowu dojrzewają słodkie nektarynki i lekko kwaśne antonówki. Wyglądają razem naprawdę dobrze. A jak smakują? Po dzisiejszym śniadaniu wiem, że jeszcze lepiej niż wyglądają.
Już chyba w nawyk weszło mi robienie na śniadanie podwójnych porcji. Już nawet nie pytam o ochotę, nie muszę przekonywać i patrzeć błagalnych wzrokiem. Zapytam tylko: "na co masz ochotę?", a w odpowiedzi słyszę: "dzisiaj niech będą płatki ryżowe, jeszcze ich dla nas nie robiłaś". A więc proszę, są i płatki ryżowe. Swoją drogą rzeczywiście dawno ich nie przyrządzałam, a w szafce stoją aż trzy duże słoiki wypełnione nimi po brzegi. Dobrze, że zostałam dzisiaj poproszona o ich zrobienie, że mogłam przypomnieć sobie ich smak. Delikatne, mleczne. Ze słodko-kwaśnym musem owocowym smakują wyśmienicie. Jeszcze letnio, jeszcze wakacyjnie. U nas na śniadanie, ale sprawdzą się również w porze podwieczorku lub deseru. Polecam!
PŁATKI RYŻOWE Z MUSEM JABŁKO-NEKTARYNKA
Przepis (dwie porcje):
3/4szkl mleka
1/2szkl wody
8 łyżek płatków ryżowych
1 łyżka cukru trzcinowego
MUS OWOCOWY:
1 nektarynka
1 jabłko (u mnie: antonówka)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Płatki ryżowe wymieszać z cukrem trzcinowym, zalać mlekiem i wodą. Zagotować. Trzymać na ogniu przez około 5-8 minut, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gotowe płatki odstawić do ostygnięcia. Owoce umyć i obrać. Pokroić w mniejsze kawałki, wymieszać z sokiem i startą skórką z cytryny, zblendować na gładki mus. Kiedy płatki nieco ostygnąć układać warstwami w pucharkach: płatki ryżowe, mus owocowy, płatki ryżowe, mus owocowy. Wstawić na kilka minut do lodówki. Wyjąć i podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/08/patki-ryzowe-z-owocowym-musem.html