Wykonanie
Na niebie znowu pojawiło się słońce. Uf, czyli wakacje nadal trwają, a lato wcale nie zniknęło bez pożegnania. A w koszyczku na
stole w jadalni znowu dojrzewają słodkie
nektarynki i lekko kwaśne antonówki. Wyglądają razem naprawdę dobrze. A jak smakują? Po dzisiejszym śniadaniu wiem, że jeszcze lepiej niż wyglądają.
Już chyba w nawyk weszło mi robienie na śniadanie podwójnych porcji. Już nawet nie pytam o ochotę, nie muszę przekonywać i patrzeć błagalnych wzrokiem. Zapytam tylko: "na co masz ochotę?", a w odpowiedzi słyszę: "dzisiaj niech będą
płatki ryżowe, jeszcze ich dla nas nie robiłaś". A więc proszę, są i
płatki ryżowe. Swoją
drogą rzeczywiście dawno ich nie przyrządzałam, a w szafce
stoją aż trzy duże słoiki wypełnione nimi po brzegi. Dobrze, że zostałam dzisiaj poproszona o ich zrobienie, że mogłam przypomnieć sobie ich smak. Delikatne,
mleczne. Ze słodko-kwaśnym
musem owocowym smakują wyśmienicie. Jeszcze letnio, jeszcze wakacyjnie. U nas na śniadanie, ale sprawdzą się również w
porze podwieczorku lub deseru. Polecam!
PŁATKI RYŻOWE Z MUSEM
JABŁKO-
NEKTARYNKAPrzepis (dwie porcje):3/4szkl
mleka1/2szkl
wody8 łyżek
płatków ryżowych1 łyżka
cukru trzcinowegoMUS OWOCOWY:1
nektarynka1
jabłko (u mnie: antonówka)1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka startej
skórki z cytrynyPłatki ryżowe wymieszać z
cukrem trzcinowym, zalać
mlekiem i
wodą. Zagotować. Trzymać na ogniu przez około 5-8 minut, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gotowe
płatki odstawić do ostygnięcia.
Owoce umyć i obrać. Pokroić w mniejsze kawałki, wymieszać z
sokiem i startą
skórką z cytryny, zblendować na gładki mus. Kiedy
płatki nieco ostygnąć układać warstwami w pucharkach:
płatki ryżowe,
mus owocowy,
płatki ryżowe,
mus owocowy. Wstawić na kilka minut do lodówki. Wyjąć i podawać.