Wykonanie
W
mlecznej krainie cynamonowej rozkoszy...
![](/Data/Images/kuchnialetycji.blogspot.com\2013_slash_10_slash_ryz-na-mleku-z-jabkami-i-cynamonem/l/-515208178.JPG)
Składniki dla dwóch osób:750 ml
mleka,250 ml
wody,200 g
ryżu,5 dużych
jabłek,2 łyżeczki
cynamonu,2 łyżki
cukru trzcinowego.Przygotowanie:
Ryż gotujemy na
mleku zmieszanym z
wodą przez pół godziny. W trakcie gotowania uzupełniamy ubytki
mleka.
Jabłka obieramy ze skórek, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na małym ogniu przez 10-12 minut z 2 łyżkami
cukru i łyżeczką
cynamonu.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ugotowanego na
mleku ryżu, następnie wykładamy na nią duszone
jabłka i znów układamy warstwę
ryżu, który polewamy kilkoma łyżkami
mleka pozostałymi z gotowania, aby
ryż nie wysechł. Szarlotkę
ryżową zapiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 °C.Układamy na talerzach, prószymy
cynamonem. Możemy też dodatkowo przyozdobić laską
cynamonu.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))