ßßß Cookit - przepis na Płatki ryżowe

Płatki ryżowe

nazwa

Wykonanie

Wraz ze słońcem i wysokimi temperaturami wraca ochota na lekkie, letnie posiłki. Dziś jeden z nich - jogurtowe płatki ryżowe z owocami - ale nie zwykłymi, a w żelu. Ten przysmak może kojarzyć się przede wszystkim z budkami pełnymi gofrów, jednak dziś występuje w nieco innym towarzystwie. Idealnie sprawdził się w ramach śniadania przygotowanego w ramach akcji ZDROWE ŚNIADANIE A&M . Marta swoją propozycję zaproponuje nieco później, a ja, rano goniąc za obowiązkami, nastawiam przepis na tę, a nie inną godzinę. Niemniej, ja i Marta wspólnie wybrałyśmy temat: postawiłyśmy na płatki ryżowe - może trochę niedoceniane, bo zdecydowanie mniej powszechne niż owsiane czy nawet gryczane. Niemniej, równie pyszne, a do tego lekkostrawne i bezpieczne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. W wersji jogurtowej wymarzone na ciepłe, pełne słońca poranki.
/1 porcja/
- 50g płatków ryżowych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 100g jogurtu naturalnego Gęstego Bakoma
Porzeczki w żelu
/4 porcje/
- 200g mrożonych porzeczek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100ml wody
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 laski wanilii*
Płatki:
W garnku zagotowujemy mleko, następnie wsypujemy płatki ryżowe i mieszamy. Gotujemy płatki do momentu zgęstnienia. Pod koniec dodajemy syrop z agawy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Następnie dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy płatki do miseczki, podajemy z owocami świeżymi oraz w żelu*.
Owoce:
Owoce wrzucamy do garnuszka wraz z sokiem z cytryny, cukrem, ziarenkami z laski wanilii i 70ml wody (1/3 szklanki). Podgrzewamy zawartość garnka na małym ogniu. W reszcie wody (30ml) rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do gotującej się owocowej mieszanki, nieustannie mieszając tak, aby uniknąć postania grudek. Podgrzewamy do zgęstnienia, a następnie zdejmujemy z gazu. Przelewamy do słoiczka lub miseczki - tak małej porcji nie trzeba pasteryzować, jednak w przypadku robienia większej ilości, należy przełożyć owoce do wyparzonego słoiczka, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/04/domowy-zel-i-jogurtowy-ryz-zdrowe.html