Wykonanie
Wraz ze słońcem i wysokimi temperaturami wraca ochota na lekkie, letnie posiłki. Dziś jeden z nich -
jogurtowe płatki ryżowe z
owocami - ale nie zwykłymi, a w żelu. Ten przysmak może kojarzyć się przede wszystkim z budkami pełnymi gofrów, jednak dziś występuje w nieco innym towarzystwie. Idealnie sprawdził się w ramach śniadania przygotowanego w ramach akcji ZDROWE ŚNIADANIE A&M .
Marta swoją propozycję zaproponuje nieco później, a ja, rano goniąc za obowiązkami, nastawiam przepis na tę, a nie inną godzinę. Niemniej, ja i
Marta wspólnie wybrałyśmy temat: postawiłyśmy na
płatki ryżowe - może trochę niedoceniane, bo zdecydowanie mniej powszechne niż owsiane czy nawet gryczane. Niemniej, równie pyszne, a do tego lekkostrawne i bezpieczne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. W wersji jogurtowej wymarzone na ciepłe, pełne słońca poranki./1 porcja/
- 50g
płatków ryżowych- 1 szklanka
mleka- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 100g
jogurtu naturalnego Gęstego Bakoma
Porzeczki w żelu/4 porcje/- 200g mrożonych
porzeczek- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 100ml
wody- 1/3 łyżeczki
soku z cytryny- 2 łyżki
cukru trzcinowego- 1/4
laski wanilii*
Płatki:W garnku zagotowujemy
mleko, następnie wsypujemy
płatki ryżowe i mieszamy. Gotujemy
płatki do momentu zgęstnienia. Pod koniec dodajemy
syrop z agawy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Następnie dodajemy
jogurt naturalny i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy
płatki do miseczki, podajemy z
owocami świeżymi oraz w żelu*.
Owoce:
Owoce wrzucamy do garnuszka wraz z
sokiem z cytryny,
cukrem, ziarenkami z
laski wanilii i 70ml
wody (1/3 szklanki). Podgrzewamy zawartość garnka na małym ogniu. W reszcie
wody (30ml) rozpuszczamy
mąkę ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do gotującej się
owocowej mieszanki, nieustannie mieszając tak, aby uniknąć postania grudek. Podgrzewamy do zgęstnienia, a następnie zdejmujemy z gazu. Przelewamy do słoiczka lub miseczki - tak małej porcji nie trzeba pasteryzować, jednak w przypadku robienia większej ilości, należy przełożyć
owoce do wyparzonego słoiczka, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.