Wykonanie
Dziś ciasto idealne na upalne dni. Sernik na zimno bez pieczenia z dodatkiem pysznych
polskich śliwek . Smak
masie serowej nadaje
cappuccino, z którym bardzo fajnie komponuje się śliwkowa pianka . Ciepłe
lody stanowią fajną niespodziankę podczas jedzenia, ale jeśli nie macie ich pod ręką spokojnie można pominąć ten składnik. Podobnie zresztą jak rurki, z których uformowałam rant ciasta. Jeśli nie macie foremki o wskazanych wymiarach, użyjcie zwykłej tortownicy o średnicy 26 -28 cm. :)Spód:·
Ciastka owsiane z
czekoladą 250 g·
herbatniki pełnoziarniste 175 g· 150 g roztopionego
masłaCiastka kruszymy, dodajemy roztopionego
masło i mieszamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Kruszonką wykładamy dno formy o wymiarach24 x 24cm. Schładzamy w lodówce.Masa serowa:· 1 kg
sera trzykrotnie mielonego· 1 3/4 szklanki
cukru pudru· 50 g
żelatyny żelatyny + 1,5 szklanki
mleka· 110 g
cappuccino waniliowego· opakowanie ciepłych
lodów -10-12 sztuk300 g rurek
waflowych z nadzieniem
kakaowymNa schłodzony spód układamy przekrojone na pół ciepłe
lody.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym
mleku.
Ser ucieramy z
cukrem i
cappuccino. Cały czas miksując dodajemy
żelatynę. Masę wylewamy na ciasto- powinna pokryć ciepłe
lody. Rurki przekrawamy na pół i wciskamy w masę
serową, tak by uzyskać rant ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia.Masa śliwkowa· 400 g
śliwek· 2 łyżki
żelatyny + ok. 1/2 szklanki
wody· 3-4 łyżki
cukru pudruŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Śliwki miksujemy z
cukrem , dodajemy tężejącą
żelatynę i dobrze mieszamy. Wykładamy na masę
serową. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego!