Wykonanie
Chodziło za mną coś słodkiego, rozejrzałam się po szafkach i lodówce, zlokalizowałam produkty i tak powstał pomysł na ten torcik. Na herbatnikach, z
kajmakiem,
bitą śmietaną i
czekoladą. Łatwy w wykonaniu, bez pieczenia i słodki- tego mi było trzeba.
Składniki na blachę średnicy 18cm:300 g
herbatników1/3 puszki kajmaku1 opakowanie budyniu
waniliowego1 szklanka
mleka75 g miękkiego
masła250 ml
śmietany kremówki 35%1 łyżka
cukru pudru3 listki
żelatynywiórki
czekoladowe do posypaniaGotujemy
budyń według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. Blachę wykładamy papierem, układamy pierwszą warstwę
herbatników, smarujemy
kajmakiem, następnie układamy drugą warstwę
herbatników. Gdy
budyń wystygnie miksujemy go z miękkim
masłem, najpierw miksujemy
masło i dodając po łyżce
budyń łączymy składniki. Tak powstałą masę wykładamy na
ciasteczkowy spód, na
budyń układamy
herbatniki. Blachę wstawiamy do lodówki.
Żelatynę moczymy w wodzie 5 minut, w tym czasie ubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem. Namoczone listki
żelatyny wyciągamy z
wody, wkładamy do rondelka i podgrzewamy dolewając łyżkę
wody. Ciepłą
żelatynę dodajemy do
bitej śmietany, miksujemy chwilę.
Śmietanę wykładamy na blachę, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Chłodzimy ok. 2 godziny.Smacznego!