ßßß Cookit - przepis na Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 Bit

nazwa

Wykonanie

Składniki:
7-8 paczek herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
3 kubeczki śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
kieliszek wrzącej wody
2 budynie waniliowe
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru pudru
1 torebka galaretki cytrynowej
1 kostka masła
Ponadto:
kawałek czekolady
Puszkę mleka skondensowanego wsadź do garnka zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny, następnie odstaw puszkę z mlekiem do ostygnięcia. Mleko ugotuj najlepiej dzień wcześniej. W 3/4 szklanki mleka rozpuść budynie.
Zawiesina budyniowa................................
Resztę mleka zagotuj i do gotującego się mleka wlej wcześniej przygotowaną zawiesinę budyniową. Cały czas mieszając doprowadź budyń do wrzenia tak aby powstały tzw. wulkany. Odstaw. Do gorącego budyniu wsyp galaretkę cytrynową.
Budyń i galaretka.............................
Dokładnie wszystko razem wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Masło włóż do miski i rozmiksuj z 4 łyżkami cukru pudru na puszystą masę.
Zmiksowane masło z cukrem pudrem.....................................
A następnie dodawaj po łyżce chłodny budyń nie przerywając miksowania. Po dodaniu ostatniej łyżki budyniu wszystko razem miksuj przez około 1-2 minut.
Masa budyniowa....................................
Dużą brytfankę wyłóż folią aluminiową a następnie na całej jej powierzchni poukładaj warstwę herbatników.
Pierwsza warstwa herbatników.............................................
Na herbatniki wyłóż przygotowaną masę budyniową.
Z masą budyniową...............................
Rozprowadź na całej powierzchni i przykryj kolejną warstwą herbatników.
Druga warstwa herbatników na masie budyniowej..........................
Przełóż ugotowane mleko skondensowane z puszki do miski.
Mleko skondensowane po ugotowaniu..........................................
Miksuj je przez około 2-3 minut tak aby powstała karmelowa masa z bąbelkami powietrza.
Masa karmelowa......................................
Wyłóż karmelową masę na drugą warstwę herbatników.
Karmel na herbatnikach...............................................................
Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni i przykryj trzecią warstwą herbatników.
Trzecia warstwa herbatników...........................................
Żelatynę rozpuść w kieliszku wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę przelej do miski dodaj 5 łyżek cukru pudru i zimną żelatynę.
Ubijanie kremówki.............................................
Wszystko razem ubij na sztywną masę.
Masa z bitej śmietany.........................................
Wyłóż ubitą śmietanę na ostatnią wrstwę herbatników.
Bita śmietana na herbatnikach............................................
Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni a wierzch posyp startą na drobnych oczkach czekoladą. Smacznego !
Starta czekolada na bitej śmietanie...............................................
3 Bit w kawałkach.......................................
I jeszcze jedno ujęcie........................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/03/Ciasto-3-Bit.html