Wykonanie
Zapewne jest znane większości z Was,ja od dawna zabierałam się za przygotowanie tego ciasta,jednak,jak to zwykle bywa coś innego "brało górę"i 3-bit znów schodziło na dalszy
plan.Przeglądając blogi pod koniec ubiegłego roku zajrzałam na dobrze mi znany blog Martynci,która właśnie podawała propozycje sylwestrowych dań i słodkości,a jedną z nich było właśnie ciasto 3-bit.Nie namyślając się długo sporządziłam listę produktów.Moja forma jest odrobinę mniejsza,dlatego niektórych składników żużyłam mniej,zostało mi również trochę masy budyniowej,którą wykorzystałam do przełożenia piernika,przepis podam wkrótce.Ciasto smakowało nam tak bardzo,że zrobiłam je po raz drugi,a przecież od Sylwestra minęło zaledwie kilka dni :)
porcja na formę 22/33 cmużyłam 30 dkg
herbatników zamiast 45dkg jak w oryginale800 ml
mleka + trochę do namoczenia
herbatników2 budynie
waniliowe10 dkg
masła2 niecałe puszki masy krówkowej (po 38 dkg w puszce)450 ml
śmietany do ubicia5 łyżek
cukru pudru1 łyżka
żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki
wodygorzka czekolada lub wiórki
czekoladowe do posypania po wierzchuDo gotujących się 500 ml
mleka wlewam budynie rozmieszane w 300 ml
mleka,gotuję i odstawiam do wystudzenia.Formę wykładam papierem do pieczenia,układam ciasno
herbatniki i smaruję ich wierzch pędzelkiem moczonym w
mleku-tak postępuję z każdą warstwą układanych
herbatników,masy powodują,że
herbatniki miękną więc nie moczyłam ich dokładnie z obu stron w
mleku.Na pierwszą warstwę
herbatników wylewam masę
krówkową,wcześniej puszki otwieram i wstawiam do naczynia gorącą
wodą,żeby masa nabrała nieco lejącej konsystencji i dała się łatwiej rozprowadzić na ciastkach.Na to wykładam drugą warstwę
herbatników.Wystudzone budynie miksuję z
masłem i wykładam na
ciastka,przykrywam kolejną ostatnią warstwą
herbatników.
Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie,mieszam,a tuż przed dodaniem do
śmietany wstawiam szklankę do naczynia z ciepłą
wodą,żeby
żelatyna była lejąca.Schłodzoną
śmietanę ubijam mikserem,do ubitej dosypuję puder i miksując dodaję
żelatynę,lekko miksuję do połączenia się składników.
Śmietanę wykładam na wierzch ciasta i obsypuję wiórkami czekoladowymi.Wstawiam do lodówki na conajmniej 4 godziny,a najlepiej na całą noc.Proponuję ciasto przechowywać w lodówce,żeby się nie rozpuszczało.Smacznego!!!