ßßß Cookit - przepis na 3-bit :)

3-bit :)

nazwa

Wykonanie

Zapewne jest znane większości z Was,ja od dawna zabierałam się za przygotowanie tego ciasta,jednak,jak to zwykle bywa coś innego "brało górę"i 3-bit znów schodziło na dalszy plan.Przeglądając blogi pod koniec ubiegłego roku zajrzałam na dobrze mi znany blog Martynci,która właśnie podawała propozycje sylwestrowych dań i słodkości,a jedną z nich było właśnie ciasto 3-bit.Nie namyślając się długo sporządziłam listę produktów.Moja forma jest odrobinę mniejsza,dlatego niektórych składników żużyłam mniej,zostało mi również trochę masy budyniowej,którą wykorzystałam do przełożenia piernika,przepis podam wkrótce.Ciasto smakowało nam tak bardzo,że zrobiłam je po raz drugi,a przecież od Sylwestra minęło zaledwie kilka dni :)
porcja na formę 22/33 cm
użyłam 30 dkg herbatników zamiast 45dkg jak w oryginale
800 ml mleka + trochę do namoczenia herbatników
2 budynie waniliowe
10 dkg masła
2 niecałe puszki masy krówkowej (po 38 dkg w puszce)
450 ml śmietany do ubicia
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki wody
gorzka czekolada lub wiórki czekoladowe do posypania po wierzchu
Do gotujących się 500 ml mleka wlewam budynie rozmieszane w 300 ml mleka,gotuję i odstawiam do wystudzenia.Formę wykładam papierem do pieczenia,układam ciasno herbatniki i smaruję ich wierzch pędzelkiem moczonym w mleku-tak postępuję z każdą warstwą układanych herbatników,masy powodują,że herbatniki miękną więc nie moczyłam ich dokładnie z obu stron w mleku.Na pierwszą warstwę herbatników wylewam masę krówkową,wcześniej puszki otwieram i wstawiam do naczynia gorącą wodą,żeby masa nabrała nieco lejącej konsystencji i dała się łatwiej rozprowadzić na ciastkach.Na to wykładam drugą warstwę herbatników.Wystudzone budynie miksuję z masłem i wykładam na ciastka,przykrywam kolejną ostatnią warstwą herbatników.Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie,mieszam,a tuż przed dodaniem do śmietany wstawiam szklankę do naczynia z ciepłą wodą,żeby żelatyna była lejąca.Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem,do ubitej dosypuję puder i miksując dodaję żelatynę,lekko miksuję do połączenia się składników.Śmietanę wykładam na wierzch ciasta i obsypuję wiórkami czekoladowymi.Wstawiam do lodówki na conajmniej 4 godziny,a najlepiej na całą noc.Proponuję ciasto przechowywać w lodówce,żeby się nie rozpuszczało.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/01/3-bit.html