Rogaliki przygotowałam z myślą o mojej mamie. Były słodką poranną niespodzianką na Dzień Matki. A że święto przypada akurat w środku pracowitego tygodnia, przepis musiał być szybki i mało kłopotliwy. Pomysł na tę małą słodkość sprawdził się idealnie. :)Składniki (16 rogalików):· 25 g świeżych drożdży,· ok. 2 kopiaste szklanki mąki pszennej ,· 50 g śmietany 18% ,· 100 g schłodzonego masła,· 1 duże żółtko,· niepełne 3/4 szklanki drobnego cukru,Masa serowa:· 250 g serka twarogowego kremowego· 100 g sera typu feta z ziołami prowansalskimi· 1/4 szklanki domowego cukru waniliowegoFarsz:· 2 jabłka· 1 łodyga rabarbaru· cukier waniliowy do smaku· 1 łyżka bułki tartejdodatkowo:· jajko do posmarowania· cukier puder do posypania1. Nadzienie- jabłka i rabarbar kroimy w małą kostkę i przekładamy do garnka o szerokim dnie. Dzięki tym zabiegom owoce z rabarbarem szybko zmiękną. Chwilę prużymy na niedużym ogniu. Doprawiamy cukrem waniliowym i zagęszczamy bułką tartą.2 . Kiedy jabłka z rabarbarem się duszą, przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od masy serowej- dokładnie blendujemy serek kremowy z fetą z ziołami prowansalskimi i cukrem waniliowym.3. Drożdże kruszymy i rozrabiamy w śmietanie. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy śmietanę z drożdżami, cukier i połowę masy serowej. Zagniatamy jednolite ciasto- co dzieje się błyskawicznie4. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.Każdy trójkąt smarujemy pozostałą masą serową . Na końcu krótszego boku układamy łyżeczkę farszu jabłkowo-rabarbarowego. Zawijamy nadając kształt rogala. Rogaliki smarujemy jajkiem. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.5. Pieczmy na złoty kolor temp. 200 stopni- ok. 15-20 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!