Wykonanie
Super połączenie
ciasta drożdżowego z sernikowym wnętrzem.Podzielne małe co nieco do
kawki.
Składniki:
ciasto drożdżowe:15 g
drożdży świeżych100 ml
mleka ciepłego100 g
masła60 g
cukru350 g
mąki pszennej1
jajkojedno
żółtkoser: 400 g
sera półtłustego3
jajka60 g
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżka proszku budyniowego50 g
masłaDo rozkruszonych
drożdży dodajemy ciepłe
mleko, łyżkę
cukru i łyżkę
mąki, mieszamy i czekamy 10 min. by zaczyn ruszył.Do zaczynu dodajemy
jajko,
żółtko,
cukier, roztopione
masło i
mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy na 20 min by troszkę ruszyło.Wałkujemy na prostokąt i wycinamy z ciasta kwadraty o
boku 10x10 cm.
Foremkę na muffiny smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką. Układamy nasze kwadraciki ciasta i dociskamy szklanką.
Ser ucieramy z
żółtkami,
cukrami, oraz z roztopionym
masłem na gładką masę (można przepuścić
ser przez maszynkę by serniczki były kremowe, mi się nie chciało :) ), wsypujemy łyżkę proszku budyniowego, ja dodałam
śmietankowego. Następnie dodajemy ubitą pianę z
białek i delikatnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do koszyczków.
Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut i pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.Z tej porcji wyszło mi 12 mini serniczków.