ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy rabarbarowiec z budyniem sernikowym - szybkie ciasto bez pieczenia

Czekoladowy rabarbarowiec z budyniem sernikowym - szybkie ciasto bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne i szybkie ciasto, będące harmonijnym połączeniem kwaśnego rabarbaru (uwielbiam to sezonowe warzywo!) i rozpływającej się w ustach słodkiej czekolady z nadzieniem toffi. Deser ten ozdobiony własnoręcznie przygotowanymi dekoracjami z czekolady i galaretki czekoladowo-rabarbarowej (w formie pralinek) łączy w sobie wszystko to, co kocham- prostotę i elegancję, niebiańskie doznania smakowe i efekt artystyczny. Temu ciastu naprawdę trudno się oprzeć. Przekonajcie się o tym koniecznie ;) .
Składniki
· 370 g herbatników kakaowych
Masa serowa:
· 600 g białego sera trzykrotnie mielonego
· 220 g słodkiego białego sera typu włoskiego - zmielonego w blenderze z 3 łyżkami mleka
· 500 g mascarpone
· 200 g masła
· 3 duże jajka
· 2 szklanki drobnego cukru
· 1 łyżka ekstraktu waniliowego
· 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
· 6 kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej
· szklanka mleka
Dodatkowo:
· 3 tabliczki czekolady o smaku toffi - u mnie Goplana Toffino 90g
W formie 24 x 35 cm układamy jedną warstwę herbatników.
W garnku topimy masło. Dodajemy zmiksowane na gładką masę ser, zmielony serek typu włoskiego i mascarpone. Całość lekko podgrzewamy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy oraz mąki i jajka uprzednio rozrobione w szklance mleka. Cały czas mieszamy (robotem ręcznym na najniższych obrotach i na wolnym ogniu) do momentu aż masa się zagotuje i ładnie zgęstnieje. Wówczas sernikowy budyń zdejmujemy z ognia i jeszcze ciepły wylewamy na przygotowane herbatniki. Kiedy masa ostygnie, układamy na niej naprzemiennie pojedynczą warstwę podzielonej na cząstki czekolady Goplana Toffino i herbatników kakaowych.
Masa rabarbarowa:
· 1 kg rabarbaru
· 50 g (opakowanie) żelatyny + 2 szklanki mleka
· 3/4 szklanki cukru pudru
· łyżka masła
· 3 tabliczki czekolady o smaku toffi - u mnie Goplana Toffino 90g
Żelatynę zalewamy szklanką zimnego mleka. Kiedy napęcznieje dolewamy pozostałe mleko i lekko podgrzewamy na małym ogniu- żelatyna nie może się zagotować, musi jedynie pod wpływem ciepła się rozpuścić. Odstawiamy, żeby lekko przestygła.
Rabarbar kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła i zagotowujemy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowany rabarbar dokładnie blendujemy. Do gładkiej masy rabarbarowej dodajemy połamaną w kostki czekoladę , cukier puder i lekko tężejącą żelatynę- dokładnie mieszamy - pod wpływem ciepłego rabarbaru czekolada ładnie się rozpuści. Lekko przestudzoną masę przelewamy na warstwę serową. Część masy czekoladowo-rabarbarowej przelewamy do małych silikonowych foremek do robienia czekoladek. Wykorzystamy je później do dekoracji deseru.
Ciasto i mini czekoladki dobrze schładzamy.
Dekoracja:
· 500 ml śmietany 36% + 1 łyżka mleka w proszku + 2 łyżki cukru pudru + łyżka ekstraktu waniliowego
· 1 tabliczka czekolady gorzkiej u mnie Goplana Klasyczna Gorzka 90g
Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodając pod koniec ekstrakt waniliowy i mleko w proszku. Za pomocą rękawa cukierniczego zdobimy ciasto- ja zrobiłam różyczki pośrodku każdej przyszłej „kostki” ciasta. Obok różyczek ułożyłam po jednej czekoladowo-rabarbarowej pralince na zimno.
Czekoladę topimy nad gorąca kąpielą wodną. Roztopioną czekoladę rozlewamy do foremek do przygotowywania czekoladowych dekoracji. Kiedy czekolada zastygnie, wyciągamy ją delikatnie z foremek i zdobimy każdy kawałek ciasta. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/czekoladowy-rabarbarowiec-z-budyniem.html