Wykonanie
Zapraszam na pyszne i szybkie ciasto, będące harmonijnym połączeniem kwaśnego
rabarbaru (uwielbiam to sezonowe warzywo!) i rozpływającej się w ustach słodkiej
czekolady z nadzieniem
toffi. Deser ten ozdobiony własnoręcznie przygotowanymi dekoracjami z
czekolady i
galaretki czekoladowo-rabarbarowej (w formie pralinek) łączy w sobie wszystko to, co kocham- prostotę i elegancję, niebiańskie doznania smakowe i efekt artystyczny. Temu ciastu naprawdę trudno się oprzeć. Przekonajcie się o tym koniecznie ;) .Składniki· 370 g
herbatników kakaowychMasa serowa:· 600 g
białego sera trzykrotnie mielonego· 220 g słodkiego
białego sera typu włoskiego - zmielonego w blenderze z 3 łyżkami
mleka· 500 g
mascarpone· 200 g
masła· 3 duże
jajka· 2 szklanki drobnego
cukru· 1 łyżka ekstraktu
waniliowego· 2 kopiaste łyżki
mąki pszennej· 6 kopiastych łyżek
mąki ziemniaczanej· szklanka
mlekaDodatkowo:· 3 tabliczki
czekolady o smaku
toffi - u mnie Goplana Toffino 90gW formie 24 x 35 cm układamy jedną warstwę
herbatników.W garnku topimy
masło. Dodajemy zmiksowane na gładką masę
ser, zmielony
serek typu włoskiego i
mascarpone. Całość lekko podgrzewamy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy
cukier, ekstrakt
waniliowy oraz
mąki i
jajka uprzednio rozrobione w szklance
mleka. Cały czas mieszamy (robotem ręcznym na najniższych obrotach i na wolnym ogniu) do momentu aż masa się zagotuje i ładnie zgęstnieje. Wówczas sernikowy
budyń zdejmujemy z ognia i jeszcze ciepły wylewamy na przygotowane
herbatniki. Kiedy masa ostygnie, układamy na niej naprzemiennie pojedynczą warstwę podzielonej na cząstki
czekolady Goplana Toffino i
herbatników kakaowych.Masa rabarbarowa:· 1 kg
rabarbaru· 50 g (opakowanie)
żelatyny + 2 szklanki
mleka· 3/4 szklanki
cukru pudru· łyżka
masła· 3 tabliczki
czekolady o smaku
toffi - u mnie Goplana Toffino 90g
Żelatynę zalewamy szklanką zimnego
mleka. Kiedy napęcznieje dolewamy pozostałe
mleko i lekko podgrzewamy na małym ogniu-
żelatyna nie może się zagotować, musi jedynie pod wpływem ciepła się rozpuścić. Odstawiamy, żeby lekko przestygła.
Rabarbar kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę
masła i zagotowujemy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowany
rabarbar dokładnie blendujemy. Do gładkiej masy rabarbarowej dodajemy połamaną w kostki
czekoladę ,
cukier puder i lekko tężejącą
żelatynę- dokładnie mieszamy - pod wpływem ciepłego
rabarbaru czekolada ładnie się rozpuści. Lekko przestudzoną masę przelewamy na warstwę
serową. Część masy
czekoladowo-rabarbarowej przelewamy do małych silikonowych foremek do robienia
czekoladek. Wykorzystamy je później do dekoracji deseru.Ciasto i mini
czekoladki dobrze schładzamy.Dekoracja:· 500 ml
śmietany 36% + 1 łyżka
mleka w proszku + 2 łyżki
cukru pudru + łyżka ekstraktu
waniliowego· 1 tabliczka
czekolady gorzkiej u mnie Goplana Klasyczna Gorzka 90g
Bitą śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem dodając pod koniec ekstrakt
waniliowy i
mleko w proszku. Za pomocą rękawa cukierniczego zdobimy ciasto- ja zrobiłam różyczki pośrodku każdej przyszłej „kostki” ciasta. Obok różyczek ułożyłam po jednej
czekoladowo-rabarbarowej pralince na zimno.
Czekoladę topimy nad gorąca kąpielą
wodną. Roztopioną
czekoladę rozlewamy do foremek do przygotowywania
czekoladowych dekoracji. Kiedy
czekolada zastygnie, wyciągamy ją delikatnie z foremek i zdobimy każdy kawałek ciasta. Smacznego!