ßßß Cookit - przepis na Ciasto Kubanka

Ciasto Kubanka

nazwa

Wykonanie

Ciasto Kubanka to ciasto, które pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Przypuszczam, że swą nazwę zawdzięcza kolorowym warstwom utrzymanym w ciemnej tonacji.
Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie jak puch.
Gorąco polecam!!
Kubanka
ciemny biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanka cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej(2 łyżki mąki należy zastąpić ciemnym kakao)
masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki cukru
2 żółtka
200g masła
4 łyżki nutelli
2 łyżki wódki czystej
masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
herbatniki maślane
herbatniki kakaowe
powidło śliwkowe
gorzka czekolada
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka nadal ubijając. Do ubitej masy przesiać mąki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Biszkopt upiec w blaszce (25×35) w temp 160°C.
2,5 szklanki mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką, żółtkami, cukrem i kakao.
Mieszankę wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
Budyń ostudzić.
Masło utrzeć dodając ostudzony budyń oraz nutellę a na końcu alkohol.
Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Na masie ułożyć jasne herbatniki.
Na herbatnikach rozsmarować powidła a na nich ułożyć herbatniki kakaowe.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i odstawić do napęcznienia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki.
Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/ciasto-kubanka