ßßß Cookit - przepis na Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Delikatny, kremowy, słodki z kwaskowatym rabarbarem i doskonałym malinowo - rabarbarowym musem - sernik idealny? ;)
źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
spód
200 g herbatników pełnoziarnistych
70 g masła
30 g gorzkiej czekolady
masa serowa
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego (dałam wiaderkowy)
4 jajka
220-250 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady
70 g masła
3 czubate łyżki gęstej śmietany 36%
ponadto
5 długich łodyg rabarbaru
garść malin
czubata łyżka cukru pudru
Herbatniki zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie.
Rabarbar obrać i pokroić na około centymetrowe kawałki. 3/4 ułożyć na ciasteczkowym spodzie. Pozostały zmiksować z malinami i cukrem pudrem na gładki mus, następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Śmietanę podgrzać, dodać białą czekoladę i gotować na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Pozostałe składniki na masę serową zmiksować na gładką masę. Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy. Na wierzch delikatnie nałożyć mus, starając się, aby pozostał na powierzchni, a nie opadał w środek masy. Przy pomocy wykałaczki, rozprowadzić mus, tworząc wzorki.
Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy, wypełnionej do połowy wysokości (tortownicy) wrzątkiem.
Piec przez 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu zostawić na 15 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku.
Po przestudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!
***
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/05/Sernik-z-rabarbarem.html