ßßß Cookit - przepis na Sernik z porzeczkami i biala czekolada

Sernik z porzeczkami i biala czekolada

nazwa

Wykonanie

250 g herbatników maślanych
90 g masła
30 g gorzkiej czekolady
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego (dałam wiaderkowy)
4 jajka
220-250 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g białej czekolady
4-5 łyżki Malibu
300 g czerwonych porzeczek
Herbatniki zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie do dnie i bokach.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać Malibu. Pozostałe składniki na masę serową zmiksować na gładką masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Połowę masy przelać do tortownicy, na wierzchu równomiernie rozmieścić połowę porzeczek. Następnie delikatnie wylać resztę masy i ułożyć pozostałe porzeczki.
Piec ok. 100-120 min. w temperaturze 190 stopni, kiedy wierzch zacznie się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
Po przestudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/08/Sernik-z-porzeczkami-i-biala-czekolada.html