Wykonanie
Zapraszam na kolejną wariację na temat karpatki. Tym razem nietypowe będzie zdobienie ciasta ptysiowego-
czekoladowe wzory z
orzechową nutą nadają ciastu nie tylko niepowtarzalny i intrygujący wygląd, ale również wyjątkowy smak. Krem karpatkowy przygotowałam na bazie
jeżyn- obecnie mrożonych, ale w sezonie zdecydowanie polecam świeże,
serka mascarpone i
czekolady truskawkowej. To właśnie kawałeczki tej ostatniej stanowią miłe zaskoczenie smakowe i wzbogacają teksturę całego ciasta. Polecam smakowicie na nadchodzący weekend ;) .Ciasto:· 150 g
masła· 2 szklanki
mąki pszennej· 8
jajek· 2 i 1/4 szklanka
wody· szczypta
soli· 1 tabliczka
gorzkiej czekolady· 1 czubata łyżka
masła orzechowego· 1 łyżka
cukru pudru· 8 łyżek
mlekaDo garnka wlewamy
wodę, dodajemy
masło i całość zagotowujemy. Do gotującej się masy dodajemy
mąkę wymieszaną ze szczyptą
soli. Całość energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto studzimy, następnie cały czas miksując dodajemy po jednym
jajku.Ciasto dzielimy na dwie równe części.Pieczemy dwa placki w formie o wymiarach 25 x 36 cm. Po rozsmarowaniu ciasta w blaszce, małą łyżeczką rozprowadzamy punktowo masę
czekoladową (
gorzką czekoladę topimy nad gorącą kąpielą
wodną z
masłem orzechowym,
mlekiem i
cukrem pudrem) i za pomocą wykałaczki rysujemy z niej esy-floresy. Ciasta pieczemy - 20 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy.Masa jeżynowa:· 1 kg
jeżyn- poza sezonem mrożone· 1,5 szklanki
cukru· 2 czubate łyżki
mąki pszennej· 4 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej· 1 szklanka
mleka· 300 g miękkiego
masła· 500 g
mascarpone· pół szklanki
cukru pudru· 4 tabliczki
czekolady mleczno-truskawkowej
Jeżyny i
cukier dobrze blendujemy, a następnie przecieramy przez gęste sito i zagotowujemy.
Mąki łączymy z
mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się
jeżyn. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie
masło dokładnie ucieramy z
cukrem pudrem, stopniowo dodając zimny
budyń i
serek. Dodajemy lekko posiekaną
czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na jeden spód ciasta. Przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy
cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, 2 godziny po przygotowaniu. Smacznego!