Wykonanie
Ptysie to - jak się okazuje -
ciastka bardzo "światowe". Niby nazwa ptysia pochodzi z
języka francuskiego, ale zia Wikipedia twierdzi, że sam przepis jest pochodzenia włoskiego (ale na stronie francuskiej takiej informacji nie znajdziecie ;)). Ale co tam - grunt, ze są pyszne :) delikatne ciasto parzone przełożone słodkim kremem i polane
czekoladową polewą. Nie można im się oprzeć :)PROFITEROLISkładniki (na 40 malutkich ptysiów lub 25 średnich):400g
mąki230g
masła500ml
wodyszczypta
soli8
jajekDodatkowo:330g
mascarpone300g kremówki
cukier puderI jeszcze:150g
gorzkiej czekoladyłyżka
masłałyżeczka
cukru3 łyżki
mlekaMąkę z
masłem i
solą zagotować, zdjąć z ognia i jednym ruchem wrzucić
mąkę. Szybko i dokładnie wymieszać, aż z grudek powstanie gładkie ciasto. Masę ostudzić, a następnie, miksując, pojedynczo dorzucać
jajka. Szprycą lub łyżką wykładać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut (w dużych odstępach, ciasto mocno rośnie). Ostudzić i przekroić.Kremówkę ubić z
cukrem prawie na sztywno, stopniowo dodać
mascarpone, wciąż miksując. Krem powinien być bardzo słodki, ponieważ ciasto jest nieprzyprawione. Przełożyć ptysie.
Czekoladę z
masłem,
mlekiem i
cukrem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Lekko ostudzić i polać ptysie.Podana kaloryczność dotyczy średnich ptysiów.