Kolejna inspiracja dla was.Oczywiście te cupcakes możecie przegotować z każdej innej okazji, i bez okazji też. Kawowe ciasto i mocno czekoladowy krem, tym razem w Halloweenowej odsłonie. Bardzo lubię ten przepis na krem na bazie serka mascarpone. Łanie układa się na babeczkach i zachowuje długo swój kształt.Składniki na ok 12 cupcake:300 g mąki2 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 3 łyzkach gorącej wody1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli120 g ciemnego cukru2 jajka100 ml mleka85 g roztopionego masła, ostudzonegoSkładniki na krem:100 g gorzkiej czekolady50 g masła200 g serka mascarpone200 g cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowejRoztapiamy czekoladę na parze. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy razem z serkiem mascarpone na gładką masę. Dodajemy cukier, esencję waniliową i roztopioną przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach na gładką masę. Przed dekorowaniem chłodzimy ok 30 min w lodówce. Dekorujemy wystudzone muffinki.