Wykonanie
Wielkimi krokami zbliżają się "walentynki" nasuwa się pytanie jaka jest miłość. Słodka, ostra, z nutą fantazji z odrobiną pieprzyku .... można było by tak pisać i pisać o niej. Każdy przeżywa ją inaczej i czy tego chcemy czy nie prędzej czy później nas dopadnie. Smaki, które opisałam starałam się ująć w deserze walentynkowym. Połączenie
serka mascarpone z
czekoladą przełożone
konfiturą z
wiśni z
octem balsamicznym oraz
pieprzem. Oczywiście nie odbyło się bez sosu
czekoladowego z nutą
pieprzu. A na to wszystko słodka
beza.
SKŁADNIKI: porcja na 4 osobyCiasto na naleśniki- 2
jajka- 210 gram
mąki pszennej(użyłam 405)- 150 ml
mleka- 150 ml
wody gazowanej-1 łyżkę
cukru- szczypta
soliDo przełożenia-
serek mascarpone 250 g- pół tabliczki gorzkiej rozpuszczonej
czekolady- 2 łyżki
cukru pudru-
konfiturę z
wiśni z
octem balsamicznym i
pieprzem, jeżeli nie posiadamy to może być zwykła
konfitura wiśniowa- 2
białka plus 3 łyżki
cukru pudru-
mleko 100 ml- pół tabliczki
gorzkiej czekolady- 30 gram
masła- świeżo zmielony
pieprz odrobinę do podbicia smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :Naleśniki- mieszamy
jajka z
cukrem na puszystą masę po czym dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą gładką masę- smażymy cienkie naleśniki na teflonowej patelni z z odrobina
oleju- z usmażonych wycinamy foremka kółka ( z jednego naleśnika wycięłam 4 szt, wycinałam pierścieniem do formowania o średnicy 8 cm)Do przełożenia-
serek mascarpone mieszamy z rozpuszczona i ostudzoną
czekoladą wraz z 2 łyżkami
cukru pudru. Mieszamy do jednolitej konsystencji.- w osobnym garnuszku rozpuszczamy
masło, dodajemy
czekoladę i 100 ml
mleka mieszamy i gotujemy na średnim ogniu do otrzymania jednolitego gęstego sosu do podbicia smaku dodajemy odrobinę świeżo zmielonego
pieprzu- gdy pozostałe składniki mamy gotowe zabieramy się za ubicie
białek na sztywną masę w połączeniu z
cukrem pudrem tworzymy słodką
beze, ja dodałam 3 łyżki
cukru pudru ale jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie dodaje wedle własnego smaku .- na talerzu układamy pierścień i zaczynamy łączyć wszystkie smaki na dno układamy naleśnik na niego masę
czekoladową z
mascarpone, naleśnik,
konfiturę z
wiśni, naleśnik masę
czekoladową, naleśnik a na górę szpryca nakładamy
bezę. Delikatnie ściągamy pierścień i polewamy sosem.Wbrew pozorom nie jest to tak słodki deser jak by się wydawało, smak podbijają
wiśnie w occie balsamicznym z
pieprzem oraz sam sos
czekoladowyJest to moja wersja naleśnika na "walentynki" w połączeniu z moim ukochanym i najpiękniejszym kwiatem
żółtym tulipanem.....
Smacznego