Wykonanie
Zapraszam na pyszny tort przygotowany z myślą o pierwszych urodzinkach mojego siostrzeńca. Tort- wyzwanie, ponieważ musiałam przygotować go bez użycia
cukru, glutenu,
nabiału i
białek. Efekt moich starań widzicie poniżej. Zachęcam do przetestowania przepisu - to fajny pomysł na zaserwowanie naszym pociechom i bliskim zdrowej słodkości.Na ciasto:· szklanka (250 ml ) roztopionego i przestudzonego
oleju kokosowego· skórka otarta z 1
cytryny· 2 szklanki puree
daktylowego (pokrojone
suszone daktyle BIO zalewamy gorącą
wodą , następnie belndujemy na gładką masę)· 500 g
mąki ryżowej pełnoziarnistej BIO· 2,5 łyżeczki
sody· 200 g zmielonych
orzechów laskowych· 3 łyżki dobrego
kakao· 6
żółtek· 400 ml
mleczka kokosowegoPrzygotowujemy ciasto-
olej miksujemy z
daktylowym puree. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy skórkę otartą z
cytryny.
Mąkę mieszamy z
sodą,
kakao oraz
orzechami.
Żółtka wybijamy do dużej miski. Do masy doaktylowej naprzemiennie dodajemy suche składniki,
mleczko kokosowe i
żółtka.Z podanych proporcji ciasta upiekłam 6 placków (na 2 małe
torty) w tortownicy o średnicy ok. 17 cm (dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia, całość wysmarowana odrobiną
oleju i obsypana
mąką ryżową) – każdy placek piekłam ok. 25 minut temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Na jedną tortownicę przeznaczałam ok. 2 czubate łyżki ciasta- tak by po upieczeniu uzyskać dość cienkie placki.Ponieważ ciasto robiłam eksperymentalnie, jak zwykle okazało się, że przygotowałam go nieco więcej. Pozostałe przełożyłam do foremki 24 x 24 cm, na wierzchu ułożyłam plastry
ananasa (blaszka „zabrała” całą puszkę) i piekłam ok. 45 minut. Jak się okazało ciasto już w takiej prostej postaci smakuje wyśmienicie ;) , więc z czystym sumieniem polecam – przygotujcie ciasto z podanych proporcji i upieczcie 2 pieczenie na jednym ogniu ;) .Ciasta studzimy. Poniżej podaję przepis na masy. Po przygotowaniu każdą podzielcie na 2 – aby przygotować 2 torciki.Masa I:· 500 g
orzechów nerkowca- niesolonych· ok. 1 1/4 szklanki
wody·
ksylitol [lub
miód lub jeśli wolicie zwykły
cukier puder] do smaku- ja użyłam ok. 1/4 szklanki
ksylitolu, ale jeśli wolicie bardziej słodkie,
dajcie więcej· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego.Dodatkowo:·
dżem porzeczkowy 100% bez
cukru- słoiczek
Nerkowce moczymy w wodzie przez ok. 2 godziny. Odsączmy z
wody i blendujemy na gładką masę. Pod koniec dosładzamy
ksylitolem, doprawiamy ekstraktem
waniliowym. Jeden placek ciasta układamy na paterze. Smarujemy go łyżką
porzeczkowego dżemu. Następnie równomiernie rozprowadzamy masę z
nerkowców. Wykładamy II placek i również smarujemy go łyżką
dżemu.Na masę II (masę dzielimy na połowę, aby przygotować dwa torciki, ponadto część masy odkładamy na posmarowanie
boków tortu)· 3/4 szklanki przetartego przez gęste sito puree z
daktyli· 300 g słodkich
ziemniaków -
batatów (waga po ugotowaniu)· 1 duży dojrzały
banan· łyżka ekstraktu z
wanilii· 3/4 szklanki
mleka ryżowego z
migdałami· czubata łyżka
mąki ziemniaczanejBataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (
wody nie solimy). Wystudzone
bataty blendujemy z
bananem na puree, następnie przecieramy przez gęste sito.
Mleko zagotowujemy. Do
mleka dodajemy przetarte
bataty wymieszane z
mąką ziemniaczaną.
Batatowy budyń gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając i pilnując, by nie powstały grudki. Masa musi być gładka i stracić swoją surowość. Tak przygotowaną masę studzimy.Do puree
daktylowego stopniowo dodajemy przygotowaną masę
batatową.Masę przekładamy na drugi placek posmarowany
dżemem. Przykrywamy trzecim plackiem pokrytym
mleczną galaretką.
Mleczna galaretka:· 3 szklanki
mleka ryżowego z
migdałami· 2-3 łyżki
ksylitolu· 1 łyżka
soku z cytryny· 4 łyżeczki
żelatyny· łyżka ekstraktu
waniliowego2 szklanki
mleka zagotowujemy z
ksylitolem. Zimnym
mlekiem zalewamy
żelatynę- dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby
żelatyna ładnie napęczniała.
Żelatynę dodajemy do gorącego
mleka i dokładnie mieszamy miotełką. Następnie masę przelewamy przez gęste sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Dodajemy ekstrakt
waniliowy i
sok z cytryny. Część lekko tężejącej masy wylewamy na ostatni wierzchni placek ciasta ułożony ponownie w tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Część masy wsiąknie w ciasto, a część stężeje tworząc cieniutką warstewkę
mlecznej galaretki. Żeby ciemne ciasto nie przebijało przez jasną masę, w tym momencie należy wylać pozostałą masę
mleczno-
żelatynową i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie delikatnie wyjmujemy placek z formy i układamy jako wierzchnią warstwę
tortu.
Mleczne lustro zdobimy roztopioną
gorzką czekoladą (o jak największej zawartości
kakao).Na boki
tortów:· kilka łyżeczek odłożonej masy batatowej (masa II)· uprażone na suchej patelni
płatki migdałowe – ok. 100 g na 2 torcikiBoki
tortów smarujemy masą i obsypujemy
płatkami migdałowymi. Smacznego!Ps. jeśli chcemy uprościć sobie pracę,
torty możemy przełożyć tylko jedną masą np. z
nerkowców, a boki (zamiast masą
batatową) posmarować puree
daktylowym i obłożyć
płatkami migdałowymi).I najlepsza recenzja
tortu :)