Wykonanie
Składniki:2
bataty (około 500g)2/3 szklanki mielonych
migdałów1/2 szklanki
mąki ryżowej (około 100g)4 łyżki
kakao4 łyżki
syropu daktylowegoPOLEWA:czekoladowa (tabliczka
gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli
wodnej)lub;karmel wegański z
cukru muscovadopokruszone ziarna kakaowca do posypaniaSkładniki na karmel + link do przepisu TUTAJpół szklanki ciemnego
cukru muscovado (można użyć trzcinowego)1 czubata łyżka
oleju kokosowego1/4 szklanki gęstego
mleka kokosowegomiska z zimną
wodąnieprzywierający rondel
Bataty obieramy ze skórki, kroimy w niezgrabną kostkę i pieczemy w piekarniku lub na parze w mikrofali. Ja wolę tą drugą opcję, jest szybciej.Pokrojone
bataty umieszczamy w misce, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i gotujemy w mikrofali przez 8 minut. Gotowe wyciągamy rozdrabniamy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia.W
między czasie przygotowujemy mieszankę mąk.Do ostudzonych
batatów dodajemy
syropu daktylowego mieszamy i powoli dodajemy mieszankę
mąki z
migdałami. Moje ciasto wydało mi się za tępe i dodałam trochę
mleka migdałowego tak około 1/4 szklanki (w oryginalnym przepisie było dodatkowo 14 namoczonych
daktyli).Gotową masę wykładamy do formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy w 180ºC przez około 20 minut. Gotowe brownie odstawiamy do ostygnięcia a następnie przygotowujemy polewę.Ja swoje podałam z karmelem muscovado i pokruszonymi ziarnami kakaowca.