ßßß Cookit - przepis na Brownie ze słodkich ziemniaków (bezglutenowe, wegańskie) obłędnie czekoladowe

Brownie ze słodkich ziemniaków (bezglutenowe, wegańskie) obłędnie czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 bataty (około 500g)
2/3 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki mąki ryżowej (około 100g)
4 łyżki kakao
4 łyżki syropu daktylowego
POLEWA:
czekoladowa (tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej)lub;
karmel wegański z cukru muscovado
pokruszone ziarna kakaowca do posypania
Składniki na karmel + link do przepisu TUTAJ
pół szklanki ciemnego cukru muscovado (można użyć trzcinowego)
1 czubata łyżka oleju kokosowego
1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
miska z zimną wodą
nieprzywierający rondel
Bataty obieramy ze skórki, kroimy w niezgrabną kostkę i pieczemy w piekarniku lub na parze w mikrofali. Ja wolę tą drugą opcję, jest szybciej.
Pokrojone bataty umieszczamy w misce, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i gotujemy w mikrofali przez 8 minut. Gotowe wyciągamy rozdrabniamy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia.
W między czasie przygotowujemy mieszankę mąk.
Do ostudzonych batatów dodajemy syropu daktylowego mieszamy i powoli dodajemy mieszankę mąki z migdałami. Moje ciasto wydało mi się za tępe i dodałam trochę mleka migdałowego tak około 1/4 szklanki (w oryginalnym przepisie było dodatkowo 14 namoczonych daktyli).
Gotową masę wykładamy do formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180ºC przez około 20 minut. Gotowe brownie odstawiamy do ostygnięcia a następnie przygotowujemy polewę.
Ja swoje podałam z karmelem muscovado i pokruszonymi ziarnami kakaowca.
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2015/07/brownie-ze-sodkich-ziemniakow.html