ßßß Cookit - przepis na Torcik czekoladowy z cukini + karmel muscovado (bezglutenowy, wegański)

Torcik czekoladowy z cukini + karmel muscovado (bezglutenowy, wegański)

nazwa

Wykonanie

Kolejny rok przeszedł do kalendarza, a ja z uśmiechem podążam do przodu:). Dzięki kochani za wszystkie chwile i radosne wspomnienia... .
Co do podsumowań, było dynamicznie, wesoło i mnóstwo nowych doświadczeń. Również pod względem kulinarnym się rozwinęłam, i teraz jeszcze chętniej sięgam po nowe wyzwania.
Nawet w dzień moich urodzin, zaskoczyłam wszystkich pysznym torcikiem.
Ciasto było obłędnie czekoladowe, wypełnione zdrowymi składnikami, bezglutenowe i wegańskie, a do tego wszystkiego nikt nie mógł uwierzyć że zrobiłam je z cukinii:).
Nie powiem, był to nie lada wyczyn, i nie obeszło się bez pomocy... tu ogromny całus wędruje do Krzysia. Karmel muscovado mój numer 1 dopełnił charakter ciasta.
Zobaczcie jak było...
Składniki na ciasto :
1 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (ja dałam mąkę ryżową, mąkę gryczaną i łyżka mąki ziemniaczanej)
1/2 łyżeczki gumy ksantanowej (polepsza strukturę wypieków bezglutenowych, można pominąć)
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
4 łyżki kakao
1 łyżka kawy w proszku
2 małe cukinie bez skórki
3 łyżki odtłuszczonego siemienia lnianego
10 łyżek wody
3/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego lub innego roślinnego
1/4 szklanki ciekłego oleju kokosowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
4 czubate łyżki syropu daktylowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Cukinię zcieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z syropem daktylowym, wanilią, namoczonym siemieniem lnianym, mlekiem. i olejem kokosowym.
W osobnej misce mieszamy suche składniki. Następnie łączymy zawartość obu misek.
Ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 - 45 minut do suchego patyczka. Upieczone odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, wyciągamy z formy i dekorujemy zupełnie wystudzone.
Karmel muscovado na mleku kokosowym (wegański)
Składniki:
pół szklanki ciemnego cukru muscovado (można użyć trzcinowego)
1 czubata łyżka oleju kokosowego
1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
miska z zimną wodą
nieprzywierający rondel
Do rondla wsypujemy cukier i dodajemy olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu, lekko mieszając. Gdy cukier i olej się zaczną łączyć i nabierać konsystencji karmelowej dodajemy mleko kokosowe. Cały czas gotujemy na małym ogniu i mieszamy aby się nie przypaliło.
Karmel musi bąblować i zaczynać gęstnieć, zanim go zdejmiemy z gazu.
Gotowy wkładamy do naczynia z zimną wodą i mieszamy, gdy zacznie gęstnieć wykładamy na ostudzone ciasto. Polane ciasto dekorujemy płatkami migdałów i odstawiamy aby karmel bardziej stężał.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2015/06/torcik-czekoladowy-z-cukini-karmel.html