Wykonanie
Kolejny rok przeszedł do kalendarza, a ja z uśmiechem podążam do przodu:). Dzięki kochani za wszystkie chwile i radosne wspomnienia... .Co do podsumowań, było dynamicznie, wesoło i mnóstwo nowych doświadczeń. Również pod względem kulinarnym się rozwinęłam, i teraz jeszcze chętniej sięgam po nowe wyzwania.Nawet w dzień moich urodzin, zaskoczyłam wszystkich pysznym torcikiem.Ciasto było obłędnie
czekoladowe, wypełnione zdrowymi składnikami, bezglutenowe i wegańskie, a do tego wszystkiego nikt nie mógł uwierzyć że zrobiłam je z
cukinii:).Nie
powiem, był to nie lada wyczyn, i nie obeszło się bez pomocy... tu ogromny całus wędruje do Krzysia. Karmel muscovado mój numer 1 dopełnił charakter ciasta.Zobaczcie jak było...


Składniki na ciasto :1 1/2 szklanki
mąki bezglutenowej (ja dałam
mąkę ryżową,
mąkę gryczaną i łyżka
mąki ziemniaczanej)1/2 łyżeczki gumy ksantanowej (polepsza strukturę wypieków bezglutenowych, można pominąć)1 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli4 łyżki
kakao1 łyżka
kawy w proszku2 małe
cukinie bez skórki3 łyżki odtłuszczonego
siemienia lnianego10 łyżek
wody3/4 szklanki
niesłodzonego mleka migdałowego lub innego roślinnego1/4 szklanki ciekłego
oleju kokosowego1 łyżeczka
olejku waniliowego4 czubate łyżki
syropu daktylowegoPiekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Siemię lniane zalewamy
wodą i odstawiamy na kilka minut. W
między czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Cukinię zcieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z
syropem daktylowym,
wanilią, namoczonym
siemieniem lnianym,
mlekiem. i
olejem kokosowym.W osobnej misce mieszamy suche składniki. Następnie łączymy zawartość obu misek.Ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 - 45 minut do suchego patyczka. Upieczone odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, wyciągamy z formy i dekorujemy zupełnie wystudzone.Karmel muscovado na
mleku kokosowym (wegański)Składniki:pół szklanki ciemnego
cukru muscovado (można użyć trzcinowego)1 czubata łyżka
oleju kokosowego1/4 szklanki gęstego
mleka kokosowegomiska z zimną
wodąnieprzywierający rondelDo rondla wsypujemy
cukier i dodajemy
olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu, lekko mieszając. Gdy
cukier i
olej się zaczną łączyć i nabierać konsystencji karmelowej dodajemy
mleko kokosowe. Cały czas gotujemy na małym ogniu i mieszamy aby się nie przypaliło.Karmel musi bąblować i zaczynać gęstnieć, zanim go zdejmiemy z gazu.Gotowy wkładamy do naczynia z zimną
wodą i mieszamy, gdy zacznie gęstnieć wykładamy na ostudzone ciasto. Polane ciasto dekorujemy
płatkami migdałów i odstawiamy aby karmel bardziej stężał.

Smacznego...