Wykonanie
Dziś zdrowe ciasto jaglano-
daktylowe dla osób dbających o zdrowie, ale lubiących zjeść od czasu do czasu coś słodkiego. Deser bezglutenowy, bez
cukru,
nabiału i
mąki. Za to z dużą ilością
jabłek,
daktyli,
kaszy i
mleka ryżowego z dodatkiem
migdałów. Polecam!Składniki na blaszkę 24x24 cm:· 400 g
kaszy jaglanej + 4 szklanki
wody· 1/2 szklanki
oleju rzepakowego· 4
żółtka· 1 szklanka puree
daktylowego (300 g
suszonych daktyli BIO + ok. 1/2 szklanki
mleka ryżowego z
migdałami)· 1 duży dojrzały
banan· 2 łyżki
kakao· 1/2 łyżeczki
sody· skórka otarta z
pomarańczy· 3-4
jabłkaPuree
daktylowe -
daktyle siekamy, zalewamy
mlekiem ryżowym i gotujemy ok. 2 minut. Studzimy i blendujemy na gładką masę.
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości- aż wchłonie cały płyn. Studzimy i blendujemy na gładką masę dodając stopniowo płynne składniki (wymieszane ze sobą-
olej i
żółtka). Dodajemy lekko posiekanego
banana, puree z
daktyli,
sodę,
kakao i
skórkę z cytryny i całość dokładnie blendujemy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej odrobiną
oleju i obsypanej
mąką jaglaną. Pieczemy 40 minut, temp. 180 stopni.Na cieście układamy ósemki
jabłek.Masa:· 3 szklanki
mleka ryżowego z
migdałami bio· 1 szklanka puree
daktylowego· 3 łyżki
mąki ziemniaczanej· 2
żółtka2,5 szklanki
mleka zagotowujemy z
daktylowym puree. Przez ten czas w pozostałym
mleku rozprowadzamy
mąkę i
żółtka. Do gotującego się
mleka dodajemy masę
mleczno-mączną. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Budyń wylewamy na
jabłka. Ciasto pieczemy jeszcze ok. 30 minut . Smacznego!Ps. ciasto najlepiej kroi się dobrze schłodzone. Jeśli jednak bardzo nie możemy się doczekać, już po godzinie możemy je rozkroić i zajadać jeszcze lekko ciepłe.