ßßß Cookit - przepis na Krajanka jabłkowo-budyniowa - pyszna i zdrowa

Krajanka jabłkowo-budyniowa - pyszna i zdrowa

nazwa

Wykonanie

Dziś zdrowe ciasto jaglano-daktylowe dla osób dbających o zdrowie, ale lubiących zjeść od czasu do czasu coś słodkiego. Deser bezglutenowy, bez cukru, nabiału i mąki. Za to z dużą ilością jabłek, daktyli, kaszy i mleka ryżowego z dodatkiem migdałów. Polecam!
Składniki na blaszkę 24x24 cm:
· 400 g kaszy jaglanej + 4 szklanki wody
· 1/2 szklanki oleju rzepakowego
· 4 żółtka
· 1 szklanka puree daktylowego (300 g suszonych daktyli BIO + ok. 1/2 szklanki mleka ryżowego z migdałami)
· 1 duży dojrzały banan
· 2 łyżki kakao
· 1/2 łyżeczki sody
· skórka otarta z pomarańczy
· 3-4 jabłka
Puree daktylowe - daktyle siekamy, zalewamy mlekiem ryżowym i gotujemy ok. 2 minut. Studzimy i blendujemy na gładką masę.
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości- aż wchłonie cały płyn. Studzimy i blendujemy na gładką masę dodając stopniowo płynne składniki (wymieszane ze sobą- olej i żółtka). Dodajemy lekko posiekanego banana, puree z daktyli, sodę, kakao i skórkę z cytryny i całość dokładnie blendujemy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej odrobiną oleju i obsypanej mąką jaglaną. Pieczemy 40 minut, temp. 180 stopni.
Na cieście układamy ósemki jabłek.
Masa:
· 3 szklanki mleka ryżowego z migdałami bio
· 1 szklanka puree daktylowego
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 żółtka
2,5 szklanki mleka zagotowujemy z daktylowym puree. Przez ten czas w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy masę mleczno-mączną. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Budyń wylewamy na jabłka. Ciasto pieczemy jeszcze ok. 30 minut . Smacznego!
Ps. ciasto najlepiej kroi się dobrze schłodzone. Jeśli jednak bardzo nie możemy się doczekać, już po godzinie możemy je rozkroić i zajadać jeszcze lekko ciepłe.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/03/krajanka-jabkowo-budyniowa-pyszna-i.html