ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto jaglane, słodzone bananami. Wegańskie oczywiście :-)

Czekoladowe ciasto jaglane, słodzone bananami. Wegańskie oczywiście :-)

nazwa

Wykonanie

O tym, jak świetna jest kasza jaglana i, że można ją wykorzystać na wiele sposobów, chyba już każdy wie. Więc nie będę się na ten temat rozpisywać. Zróbcie to ciasto, a nie pożałujecie! Na zdrowie! ;-)
Składniki na ciasto:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody (do gotowania kaszy)
10 łyżek migdałów tartych
2 dojrzałe banany
6 łyżek mleka ryżowego/sojowego
1 łyżka oleju (dałam kukurydziany)
5 łyżeczek kakao
rodzynki - pół szklanki, lub więcej :-)
Składniki na "polewę":
70 g daktyli
1 dojrzały banan
1 łyżeczka karobu/kakao
Wykonanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po przestudzeniu przekładamy do większego naczynia, dodajemy migdały tarte, banany, mleko, olej i kakao i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę (choć jak widać po zdjęciach moja tak idealnie gładka nie była :-D). Dodajemy rodzynki i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i w takiej temperaturze pieczemy
30 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 100 st. i pieczemy jeszcze 10 min.
W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, moczymy daktyle przeznaczone na polewę (przez ok.30 min). Następnie odlewamy wodę, dodajemy banana i karob. Miksujemy. Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, nakładamy polewę (można ewentualnie posypać odrobiną tartych migdałów) i gotowe! :-)
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/11/czekoladowe-ciasto-jaglane-sodzone.html