Wykonanie
O tym, jak świetna jest
kasza jaglana i, że można ją wykorzystać na wiele sposobów, chyba już każdy wie. Więc nie
będę się na ten temat rozpisywać. Zróbcie to ciasto, a nie pożałujecie! Na zdrowie! ;-)Składniki na ciasto:3/4 szklanki
kaszy jaglanej1,5 szklanki
wody (do gotowania
kaszy)10 łyżek
migdałów tartych2 dojrzałe
banany6 łyżek
mleka ryżowego/sojowego1 łyżka
oleju (dałam kukurydziany)5 łyżeczek
kakaorodzynki - pół szklanki, lub więcej :-)Składniki na "polewę":70 g
daktyli1 dojrzały
banan1 łyżeczka karobu/kakaoWykonanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po przestudzeniu przekładamy do większego naczynia, dodajemy
migdały tarte,
banany,
mleko,
olej i
kakao i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę (choć jak widać po zdjęciach moja tak idealnie gładka nie była :-D). Dodajemy
rodzynki i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i w takiej temperaturze pieczemy30 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 100 st. i pieczemy jeszcze 10 min.W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, moczymy
daktyle przeznaczone na polewę (przez ok.30 min). Następnie odlewamy
wodę, dodajemy
banana i karob. Miksujemy. Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, nakładamy polewę (można ewentualnie posypać odrobiną tartych
migdałów) i gotowe! :-)
Smacznego!