Wykonanie
Dziś przepis na bezglutenowe ciasto bez grama
cukru. Bazę stanowi
mąka ryżowa,
migdały i
daktylowe puree. Charakteru nadają ciastu dodatki- szara reneta, dojrzałe słodkie
banany i egzotyczne
mango. Zwieńczeniem całości jest pyszna polewa
daktylowo-kokosowa, uprażone
migdały i
suszona żurawina. Do ciasta nie
dawałam białek, gdyż dzisiejszą recepturę opracowałam z myślą o moim siostrzeńcu, który na
białka jaj jest uczulony. Dojrzały
banan i
mleczko kokosowe doskonale nawilżyły ciasto i idealnie sprawdziły się w zastępstwie
białek.Zdrowe i przepyszne ciasto do przygotowania w parę minut :) . Zapraszam!Składniki5 -
żółtek2 szklanki puree z
daktyli2 szklanki -
mąki ryżowej100 g zmielonych
migdałów2 łyżeczki -
sody2 łyżki -
kakao1 łyżeczka
przyprawy do pierników1/2 szklanki -
oleju rzepakowego1/4 szklanki
mleczka kokosowego BIO1mango pokrojone w kostkę2
jabłka- u mnie szara reneta obrana ze skórki2 duże dojrzałe
bananyPuree:· 600 g
suszonych daktyli BIO· ok. 3/4 szklanki
mleczka kokosowego BIO + odrobina gorącej
wodyDodatkowo:· 100 g uprażonych na suchej patelni
płatków migdałowych· 100 g
suszonej żurawinyPuree
daktylowo-
kokosowe:
Suszone daktyle siekamy i zalewamy
mleczkiem kokosowym i
wodą. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 7minut. Zostawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia dokładnie belndujemy.Ciasto:
Mąkę mieszamy z
migdałami,
sodą,
kakao,
przyprawą do pierników.
Żółtka ucieramy z
daktylowym puree i roztartym 1
bananem. Do masy
żółtkowo- bananowej dodajemy porcjami składniki suche,
olej i
mleczko kokosowe. Na końcu do ciasta dodajemy pokrojone w dużą kostkę
jabłka,
banana i
mango. Ciasto przekładamy do 2 posmarowanych
olejem i obsypanych
mąką ryżową keksówek. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasta studzimy.Wystudzone ciasto smarujemy
daktylową polewą (4 łyżki puree z
daktyli ucieramy z kilkoma łyżkami
mleczka kokosowego - do uzyskania pożądanej konsystencji) i posypujemy
migdałami i
suszoną żurawiną.