ßßß Cookit - przepis na Daktylowiec na mące ryżowej- bez cukru - z jabłkami, mango i bananami

Daktylowiec na mące ryżowej- bez cukru - z jabłkami, mango i bananami

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na bezglutenowe ciasto bez grama cukru. Bazę stanowi mąka ryżowa, migdały i daktylowe puree. Charakteru nadają ciastu dodatki- szara reneta, dojrzałe słodkie banany i egzotyczne mango. Zwieńczeniem całości jest pyszna polewa daktylowo-kokosowa, uprażone migdały i suszona żurawina. Do ciasta nie dawałam białek, gdyż dzisiejszą recepturę opracowałam z myślą o moim siostrzeńcu, który na białka jaj jest uczulony. Dojrzały banan i mleczko kokosowe doskonale nawilżyły ciasto i idealnie sprawdziły się w zastępstwie białek.
Zdrowe i przepyszne ciasto do przygotowania w parę minut :) . Zapraszam!
Składniki
5 - żółtek
2 szklanki puree z daktyli
2 szklanki - mąki ryżowej
100 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki - sody
2 łyżki - kakao
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1/2 szklanki - oleju rzepakowego
1/4 szklanki mleczka kokosowego BIO
1mango pokrojone w kostkę
2 jabłka- u mnie szara reneta obrana ze skórki
2 duże dojrzałe banany
Puree:
· 600 g suszonych daktyli BIO
· ok. 3/4 szklanki mleczka kokosowego BIO + odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
· 100 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
· 100 g suszonej żurawiny
Puree daktylowo- kokosowe: Suszone daktyle siekamy i zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 7minut. Zostawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia dokładnie belndujemy.
Ciasto: Mąkę mieszamy z migdałami, sodą, kakao, przyprawą do pierników. Żółtka ucieramy z daktylowym puree i roztartym 1 bananem. Do masy żółtkowo- bananowej dodajemy porcjami składniki suche, olej i mleczko kokosowe. Na końcu do ciasta dodajemy pokrojone w dużą kostkę jabłka, banana i mango. Ciasto przekładamy do 2 posmarowanych olejem i obsypanych mąką ryżową keksówek. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasta studzimy.
Wystudzone ciasto smarujemy daktylową polewą (4 łyżki puree z daktyli ucieramy z kilkoma łyżkami mleczka kokosowego - do uzyskania pożądanej konsystencji) i posypujemy migdałami i suszoną żurawiną.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/12/daktylowiec-na-mace-ryzowej-bez-cukru-z.html