ßßß Cookit - przepis na Świąteczna baba migdałowo-kokosowa (bez cukru i glutenu) z owocami

Świąteczna baba migdałowo-kokosowa (bez cukru i glutenu) z owocami

nazwa

Wykonanie

Zdrowych, radosnych i rodzinnych świąt Wielkiej Nocy dla wszystkich czytelników mojego bloga, znajomych i przyjaciół. Niech na Waszych stołach nie zabraknie pysznych i zdrowych smakołyków. A jeśli jeszcze nie macie pomysłu na wielkanocną babę, przedstawiam Wam przepis na bezglutenową pyszność - bez cukru, mąki pszennej i masła - za to na mące ryżowej, mielonych migdałach i oleju kokosowym - z mnóstwem pysznych owoców. :)
Składniki
4 - żółtka
2 szklanki puree z daktyli
2 szklanki - mąki ryżowej
100 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki - sody
2 łyżki - kakao
skórka otarta z 1 cytryny
1 szklanka - oleju kokosowego
1 szklanka mleczka kokosowego BIO
szklanka wiórków koksowych
1 duży dojrzały banany
2-3 gruszki pokrojone w kostkę
3 kiwi pokrojone w niedużą kostkę
Puree:
· 1 kg suszonych daktyli BIO
· gorąca woda- tyle żeby przykryła daktyle
Dodatkowo:
· 100 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
Puree daktylowe- Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnego dnia dokładnie belndujemy. Część puree, którą przeznaczymy jako polewę warto przetrzeć przez gęste sito.
Masa daktylowa:
· 2 szklanki puree daktylowego przetartego przez gęste sito
· 6 łyżek mleczka kokosowego
Puree daktylowe łączymy z mleczkiem kokosowym.
Ciasto: Mąkę mieszamy z orzechami, skórką cytrynową, sodą i kakao. Żółtka ucieramy z daktylowym puree. Do masy żółtkowej dodajemy porcjami składniki suche, olej i mleczko kokosowe,. Na końcu do ciasta dodajemy wiórki kokosowe, pokrojone w kostkę kiwi, gruszkę oraz banana. Ciasto przekładamy do dwóch silikonowych foremek na babkę z kominem średnica ok. 24 cm lub do dwóch silikonowych dużych keksówek. Ciasto jest dość wilgotne i doskonale odchodzi od silikonu, jeśli użyjemy zwykłych foremek możemy mieć problem z wyciągnięciem babek.
Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta studzimy.
Z każdej babki odkrawamy wierzch. Dolną część smarujemy masą daktylową. Na masę kruszymy odcięte wcześniej części ciasta (podobnie jak w cieście leśny mech czy kopiec kreta) . Wierzch dekorujemy uprażonymi migdałami.
Jeśli upieczemy ciasto w keksówkach to wystudzone placki wystarczy jedynie posmarować masą daktylową (bez odkrawania górnej części) i udekorować migdałami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/04/swiateczna-baba-migdaowo-kokosowa-bez.html